Menu
Russisk-amerikanske Alsu Kurmasheva er dømt til sakes og et halvt års fengsel i Russland for å ha spredd falske opplysninger om det russiske forsvaret. Foto: AP / NTB

Russisk-amerikansk journalist dømt til lang straff i Russland

En russisk-amerikansk journalist er dømt til seks og et halvt års fengsel for å ha spredd falske opplysninger om det russiske forsvaret, ifølge en domstol.

Av NTB | 22.07.2024 15:52:53

Kriminalitet og rettsvesen: Alsu Kurmasheva jobber for nettavisen Tatar-Bashkir, som får økonomisk støtte av Kongressen i Washington og er en del av Radio Free Europe (RFE).

RFE blir regnet som en utenlandsk agent fordi radiostasjonen får utenlandsk støtte for å drive det russiske myndigheter anser som politisk aktivitet.

Dommen falt i byen Kazan fredag, samme dag som Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich ble dømt for spionasje til 16 års fengsel i byen Jekaterinburg.

USA reagerer på dommen og sier hun må løslates. Talsperson for Det hvite hus, Matthew Miller, sier hun er forfulgt av russiske myndigheter for sin kompromissløse søken etter sannhet og prinsippfaste journalistikk.

RFE opplyser at hun dro til Russland 20. mai 2023 på grunn av en nødsituasjon i familien. Mens hun 2. juni ventet på å fly tilbake fra Kazan, ble hun pågrepet, og passene hennes ble beslaglagt, heter det videre.

Hun ble bøtelagt for å ikke ha registrert sitt amerikanske pass hos russiske myndigheter, og siktet for å ikke ha registrert seg som utenlandsk agent, et lovbrudd som har strafferamme på fem års fengsel.

Dommen mot Kurmasheva er å finne på nettsiden til den høyeste domstolen i Tatarstan vest i Russland. En talsperson bekrefter overfor AP på telefon at dommen er på seks og et halvt år, men at saken som sådan er hemmeligstemplet. Det foreligger ingen detaljerte opplysninger om anklagene.

RFE-sjef Stephen Capus sier at rettssaken er en hån mot rettferdigheten, og at den eneste akseptable løsningen er at Kurmasheva blir løslatt umiddelbart.

(©NTB)

Flere nyheter: