Menu
Tysklands statsminister Olaf Scholz, flankert av nærings- og klimavernminister Robert Habeck (til venstre) og finansminister Christian Lindner, under en pressekonferanse om budsjettutkastet tidligere i juli. Foto: dpa via AP / NTB

Tyskland halverer sin militære støtte til Ukraina i nytt budsjettforslag

Etter lang tids tautrekking er Tysklands koalisjonsregjering omsider enige om et budsjett for 2025. Den militære støtten til Ukraina er halvert i forslaget.

Av NTB | 17.07.2024 17:53:04

Økonomi og næringsliv: Etter flere ukers forhandlinger ble Tysklands budsjettforslag for neste år onsdag presentert – med en utgiftsside på drøyt 480 milliarder euro.

Koalisjonsregjeringen foreslår å redusere den militære støtten til Ukraina til 4 milliarder euro, som tilsvarer rundt 47 milliarder kroner etter dagens kurs. Det er en halvering fra 8 milliarder euro i 2024-budsjettet.

– Ukrainas finansiering er sikret i overskuelig framtid takket være lån fra G7-landene og europeiske verktøy, sa den tyske finansministeren Christian Lindner om beslutningen.

Budsjettet sendes til nasjonalforsamlingen for godkjenning før det skal vedtas i en avstemning som etter planen skal holdes i november. Budsjettet har foreløpig et gap på 17 milliarder euro mellom anslåtte utgifter og inntekter. Samtidig setter den tyske grunnloven grenser for hvor store låneopptak kan være, kjent som gjeldsbremsen.

Egentlig skulle budsjettet være klart allerede i mars, men det har blitt utsatt flere ganger på grunn av intern uenighet i koalisjonsregjeringen. Finansministeren beskriver årets budsjettforhandlinger som «særlig anspente».

(©NTB)

Flere nyheter: