Menu
Donald Trump var rask med å knytte neven da han ble ført ned fra scenen etter at han var blitt skutt i øret på valgkampmøtet i Butler i Pennsylvania lørdag. Foto: Gene J. Puskar/ AP/ NTB

Ekspert: Dette vil Trump bruke for alt det er verdt

Donald Trump kommer helt sikkert til å bruke attentatet i Pennsylvania for alt det er verdt i tiden framover, mener USA-ekspert Hilde Eliassen Restad.

Av NTB | 14.07.2024 12:33:17

Politikk: – Trump er jo en autoritær, illiberal politisk aktør som helt sikkert kommer til å bruke dette for alt det er verdt. Han har allerede sagt at dette bare vil styrke hans sak, og han vil få sine tilhengere til å tenke at alle er ute etter å ta dem, sier Restad til NTB.

Restad er førsteamanuensis ved Oslo Nye Høyskole og har fulgt amerikansk politikk over mange år. I 2022 skrev hun boken «Det amerikanske paradokset» hvor hun gikk tett inn på demokratiet i USA.

Restad er spent på hvilken effekt attentatet ha på valgkampen, men tror det ikke vil ha noen direkte effekt på valget i november.

At mannen som er utpekt som gjerningsmann bak attentatet, skal være medlem av Det republikanske partiet, tenker Restad kan gjøre det vanskeligere for Trump å slå politisk mynt på angrepet.

– Amerikansk politikk har alltid vært preget av politisk vold. En lang rekke presidenter og kandidater har vært utsatt for forsøk på drap og drap. Men USA er nå inne i en veldig ustabil periode som allerede er preget av vold. Det var bare dette som manglet, sier Restad.

– Det kan han bruke det politisk, hvis man skal tenke så kynisk som Trump helt sikkert gjør, sier Restad.

– Nå må vi se på målingene i uka som kommer. Dette kan øke sympatien, men ikke nødvendigvis hvor mange som vil stemme på ham, sier hun.

Hun sier at det verste som kunne skjedd, sett fra Trumps ståsted, selvfølgelig ville vært om han ble drept. Samtidig sier hun at det beste som kunne skjedd, var om han ble utsatt for et attentat, men bare ble lettere skadet.

(©NTB)

Flere nyheter: