Menu
Justisdepartementet varsler en massiv satsing mot gjengkriminalitet og bevilger nesten 2 milliarder kroner til politiet og PST i revidert nasjonalbudsjett. Her er justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på Grønland under lanseringen av satsingen. Foto: Javad Parsa / NTB

Politiet styrkes med nesten 2 milliarder kroner i kampen mot gjengene

Justisdepartementet varsler en massiv satsing mot gjengkriminalitet og bevilger nesten 2 milliarder kroner til politiet og PST i revidert nasjonalbudsjett.

Av NTB | 14.05.2024 12:39:33

Politikk: 1 milliard kroner er foreslått bevilget i grunnfinansiering til politiets driftsbudsjett. Disse pengene skal blant annet gå til å styrke etterretning og bekjempe gjengkriminalitet og familievold.

300 millioner av disse er øremerket for å bekjempe organisert kriminalitet, kriminelle gjenger og kriminelle nettverk i 2024. Det er i tillegg foreslått en varig styrking på 600 millioner kroner i året fra 2025.

– Ungdomskriminaliteten har økt, vi har hatt flere drap og det har vært åpen gjengvold. Slik skal vi ikke ha det i Norge. Regjeringen styrker derfor politiet og staker ut kursen for å knuse gjengkriminaliteten, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Justisministeren lanserte satsingen på et pressetreff på Grønland sammen med politidirektør Benedicte Bjørnland i Oslo og stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) tirsdag ettermiddag.

Pengene skal derfor blant annet bidra til mer forebygging og tilstedeværelse i utsatte områder.

– Bevilgningen vi legger fram i dag, legger opp til en solid politistyrking der vi trapper opp kampen mot at gjenger skal få fotfeste i Norge. Dette setter politiet i stand til økt forebygging, økt tilstedeværelse og bedre beredskap i prioriterte områder. Gjenger har ingen plass i norske nabolag, og styrkingen av politiet er et tydelig signal til gjengene, sier Mehl.

Fra før var det varslet at politiet ville få 635 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til pensjonsutgifter, IT-drift og for å opprettholde bemanning. Den nye milliarden kommer i tillegg til disse pengene.

I tillegg foreslår regjeringen å bevilge 115 millioner kroner til politiets registreringskapasitet og 150 millioner kroner til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Totalt blir driftsbudsjettene for politiet og PST foreslått økt med 1,9 milliarder kroner.

Regjeringen vil også gi 118 millioner kroner til Tolletaten for å bekjempe smuglingen av narkotika.

Politiet har identifisert rundt 100 kriminelle nettverk i Norge, og rundt 1200 personer som er knyttet til disse. Politiet vurderer at disse nettverkene og gjengene representerer en betydelig utfordring, blant annet gjennom rekruttering av ungdommer.

Regjeringens forslag innebærer en betydelig styrking både i politidistrikter og særorgan, med en satsing på etterretning, etterforskning og inndragning av verdier som stammer fra kriminalitet.

Flere nyheter: