Menu
– Vi øremerker 5 millioner kroner til Mattilsynet sitt arbeid for å nå nye markeder og legge til rette for at eksporten skal øke også framover, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB

5 millioner kroner til Mattilsynet skal styrke eksporten av norsk sjømat

Med god margin utgjør sjømat hoveddelen av norsk mateksport. Med 5 millioner kroner til Mattilsynet vil regjeringen gjøre eksporten mindre sårbar.

Av NTB | 14.05.2024 12:20:52

Økonomi og næringsliv: – Vi har over tid hatt en stor vekst i produksjon og eksport av sjømat. Samtidig ser vi at markedene stadig stiller nye krav til næringen, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).

Det er bakgrunnen for at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett øremerker 5 millioner kroner til Mattilsynets eksportarbeid.

Mangel på ressurser gjør at Mattilsynet per nå ikke har god nok kapasitet til å følge opp nye krav for å legge til rette for økt eksport. I vår varslet tilsynet at de skulle trappe opp virkemiddelbruken mot aktører som selger ubearbeidet oppdrettsfisk med skader ut av landet.

Andelen produksjonsfisk, altså oppdrettsfisk med sår og skader som ikke skal omsettes til menneskemat før den har blitt feilrettet innenlands, har økt jevnt fra 5 prosent i 2018 til 15 prosent i 2023.

I april i år meldte Mattilsynet at andelen var oppe i hele 38,8 prosent, som er nesten dobbelt så mye produksjonsfisk som i samme uke året før.

(©NTB)

Flere nyheter: