Menu
Til tross for mye oppmerksomhet rundt elleville taxipriser, advarer Konkurransetilsynet mot å innføre maksimalpriser for drosjetransport i Oslo-området. På bildet vises drosjer fra ulike selskaper på holdeplassen utenfor Oslo S. Foto: Heiko Junge / NTB

Advarer mot makspris for taxi

Til tross for mye oppmerksomhet rundt elleville taxipriser, advarer Konkurransetilsynet mot å innføre maksimalpriser for drosjetransport i Oslo-området.

Av NTB | 09.03.2024 05:27:31

Fritid: – Maksimalpriser blir ofte minstepriser eller fastpriser og kan dermed føre til at gjennomsnittsprisen kundene betaler øker. Det er et særdeles inngripende virkemiddel som bare bør brukes i tilfeller der markedet ikke har tilstrekkelig konkurranse, sier Fredrik Bjørnestad Sortland, som er drosjeeksperten i Konkurransetilsynet, til Dagens Næringsliv.

I november 2020 ble det innført nytt løyveregelverk der behovsprøvingen ble opphevet – og i praksis ble det et frislipp. Regjeringen er i gang med et arbeid med sikte på å innføre midlertidige maksimalpriser. Blant annet handler dette om å vurdere et slikt tiltak opp mot EØS-avtalen samt hvordan mulige maksimalpriser bør innrettes.

Sortland sier Konkurransetilsynet mener det er viktig å la markedet få virke over litt tid slik at man får vite hva som faktisk har skjedd i drosjemarkedet før det kommer nye reguleringer.

– Prisreguleringer fører ofte til mindre fleksibilitet, og det var nettopp ønsket om større fleksibilitet og lavere priser som var bakgrunnen for frislippet, sier han.

Flere av de tradisjonelle aktørene i bransjen mener derimot at makspris kan være et godt tiltak.

(©NTB)

Flere nyheter: