Menu
Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB

Slik blir bypakken for Haugesund og Karmøy

En ny bypakke (bompengepakke) for Haugesund og fastlands-Karmøy er vedtatt av Haugesund bystyre, Karmøy kommunestyre og Rogaland fylkesting, og starter sannsynligvis opp høsten 2025.

Av Egil M Solberg | 08.03.2024 08:39:40

Bompenger: Før bompengeinnkrevingen kan begynne, skal bypakken til behandling i Stortinget, og nye bomstasjoner skal bestilles og bli satt opp.

Den nye bypakken har et mål om nullvekst i personbiltransport, god tilgjengelighet og framkommelighet, reduserte klimautslipp, folkehelse, trafikksikkerhet og byutvikling.

Dette er de største vei- og gateprosjektene i pakken

* ny Risøy-forbindelse
* ny Eikjeveg
* utbedring av Tittelsnesvegen på fylkesvei 47
* utvikling av Karmsundgata fra Storasundgata til Flotmyr.

Pakken inneholder også ni store gang- og sykkelprosjekter, som vil gjøre det tryggere og enklere å gå eller sykle til og fra Haugesund sentrum, områdesenteret på Norheim, skoler, idrettspark og andre områder.

I tillegg settes det av penger til mange mindre gang-, sykkel-, kollektiv- og trafikksikkerhetstiltak.

Samlet er det planlagt et investeringsvolum på omtrent 4,4 milliarder kroner (2022-kroner), der 50 prosent skal gå til gang-, sykkel- og kollektivprosjekter.

Etter at bypakken er vedtatt i Stortinget, blir det utarbeidet et handlingsprogram, der tidspunkt og rekkefølge for alle prosjektene blir bestemt mer detaljert.

Prosjektene i bypakken

11 bomstasjoner skal settes opp i byområdet. Bomstasjonene vil danne en ring omkring sentrumsnære områder i Haugesund, og en annen ring sør i byområdet.

Bomstasjonene i sentrumsringen skal stå på samme sted som stasjonene i dagens Haugalandspakke, mens en del av stasjonene i den søndre ringen vil være nye. De nye bomstasjonene vil få innkreving i begge kjøreretninger, og taksten blir

* 14 kroner for lette kjøretøy
* 28 kroner for tunge kjøretøy (2022-kr)

Lette kjøretøy med brikke får 20 prosent brikke-rabatt, og el-biler i tillegg 30 prosent nullutslipps-rabatt. Takstnivået blir justert i henhold til prisstigningen underveis i bypakke-perioden.

kart over Haugesund byområde med svarte prikker som viser hvor bomstasjonene skal stå.

Flere nyheter: