Menu
USAs høyesterett har varslet at de vil avsi en kjennelse mandag, dagen før Colorado og 14 andre delstater avholder primærvalg. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

USAs høyesterett varsler kjennelse før supertirsdag

USAs høyesterett varsler en kjennelse mandag, dagen før Colorado og 14 andre amerikanske delstater holder primærvalg på det som er kjent som supertirsdag.

Av NTB | 04.03.2024 00:27:45

Politikk: Høyesterett har ikke spesifisert hvilken avgjørelse som vil bli fattet, men 8. februar hørte dommerne Donald Trumps forklaring i anken på beslutningen til Colorados øverste domstol. I desember utestengte denne domstolen Trump fra nominasjonsvalg i delstaten.

Utestengelsen er begrunnet med Trumps rolle i stormingen av Kongressen 6. januar 2021 og et grunnlovstillegg som sier at personer som deltar i oppvigleri, ikke kan søke offentlige verv.

Det republikanske partiet i Colorado har bedt høyesterett, der det konservative flertallet på 6-3 inkluderer tre dommerne utnevnt av Trump, om å avgjøre saken om hans valgbarhet før tirsdag. Under behandlingen av saken signaliserte høyesterettsdommerne sympati for Trumps anke.

Også valgmyndighetene i Maine vil nekte Trump deltakelse i nominasjonsvalget, men en dommer i delstaten har satt beslutningen sin til side i påvente av kjennelsen fra høyesterett.

I en annen sak som har stor betydning for valget, gikk høyesterett sist onsdag med på å avgjøre Trumps krav om immunitet mot straffeforfølgelse for å ha forsøkt å omgjøre valgnederlaget i 2020.

Ekspresidenten er regnet som den største favoritten til å utfordre president Joe Biden i det kommende presidentvalget i november.

(©NTB)

Flere nyheter: