Menu
Politiansatte opplever at mengden vold og trusler mot politiet har økt, til tross for en svak nedgang i antall anmeldelser i 2023. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

To av tre politiansatte mener det har blitt mer vold og trusler mot politiet

Antall anmeldelser for vold og trusler mot politiet har gått noe ned fra 2022 til 2023. Politiansatte opplever at omfanget har økt.

Av NTB | 19.02.2024 16:58:10

Kriminalitet og rettsvesen: I 2023 ble det anmeldt 1667 tilfeller av vold og 862 tilfeller av trusler mot politiansatte. Til sammenligning ble det i 2022 anmeldt 1665 tilfeller av vold og 885 tilfeller av trusler, skriver Politiforum.

Totalt sett var det altså en nedgang på 21 anmeldelser.

Seniorrådgiver Carsten Busch i Politidirektoratet mener det er umulig å si om de nye tallene representerer en utflating av økningen i vold og trusler mot politiet.

– Dette er ingen trend, men en endring fra ett år til et annet. En trend har et lengre perspektiv, og der peker pilene oppover, sier Busch.

I en undersøkelse gjennomført av Politiforum svarer 63,1 prosent av politiansatte at de mener det har blitt mer vold, mens 69 prosent mener det har blitt mer trusler.

Hovedverneombud Audun Buseth i politiet mener en utfordring er at det er for stor usikkerhet knyttet til tallmaterialet.

– Jeg mistenker også at det er mørketall, sier han.

I tillegg frykter både Buseth og Busch at politiets trange økonomiske tider vil gå utover fokuset på arbeidsmiljø og HMS.

(©NTB)

Flere nyheter: