Menu
Siden Russland gikk til fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022, har det vært et forbud mot utreise for ukrainske menn mellom 18 og 60 år. Bildet viser ukrainske spesialstyrker som kjører båt på elven Dnipro i juni i fjor. Foto: Felipe Dana / AP / NTB

To pågrepet i Moldova for å ha hjulpet ukrainske desertører

To personer som smugler ukrainere ut av landet slik at de kan unngå militærtjeneste, er pågrepet i Moldova, opplyser ukrainsk politi.

Av NTB | 04.01.2024 13:09:52

Krig og konflikter: – De to brakte menn i vernepliktig alder fra Odesa-regionen til grensen til Transnistria, heter det i en uttalelse fra politiet torsdag.

Transnistria er en prorussisk utbryterregion i Moldova sørvest for Ukraina.

– Derfra førte de dem langs skogsstier, bort fra sjekkpunkter … og tok dem til hovedstaden i Moldova, tilføyer politiet. Desertørene skal ha betalt mellom 4500 og 5000 dollar til smuglerne. Det tilsvarer rundt 50.000 norske kroner etter dagens kurs.

Siden Russland gikk til fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022, har det vært et forbud mot utreise for ukrainske menn mellom 18 og 60 år. Menn som bryter forbudet, blir stemplet som desertører og risikerer mellom fem og tolv års fengsel.

Pågripelsene kommer midt i en nasjonal debatt om ytterligere mobilisering av forsvaret i Ukraina. Rett før jul kunngjorde president Volodymyr Zelenskyj at det ukrainske militæret har bedt om mobilisering av ytterligere 450.000 til 500.000 personer til hæren.

(©NTB)