Menu
EU-president Charles Michel på vei til pressekonferanse etter at EU-toppmøtet var slutt fredag. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

EU-presidenten: – Et historisk toppmøte

Årets siste EU-toppmøte skapte historie, slår EU-president Charles Michel fast.

Av NTB | 15.12.2023 15:59:40

Politikk: Torsdag vedtok toppmøtet – uten Ungarns stemme – å starte medlemskapsforhandlinger med Ukraina og Moldova og gi kandidatstatus til Georgia.

– Dette sender et signal om håp og at denne unionen ser mot framtiden. Det er en sterk politisk melding, sa Michel på en pressekonferanse da toppmøtet var over fredag ettermiddag.

Møtet ble også historisk på en annen måte: Det skal være første gang i EU-historien at en vetotrussel blir håndtert ved å den som truer med veto, i dette tilfellet Ungarns statsminister Viktor Orban, går ut av rommet når vedtaket tas.

Orban lyktes imidlertid med å sette foten ned for et vedtak om EUs langtidsbudsjett, som inneholder en støttepakke til Ukraina på 50 milliarder euro.

Allerede på nyåret må EUs 27 stats- og regjeringssjefer derfor komme sammen til et nytt toppmøte.

– 26 av landene støttet forslaget som lå på bordet. Dessverre var det ikke nok til å få en enighet. Men det vi tydelig viser, er en forpliktelse til å fortsette å støtte Ukraina. Jeg er veldig optimistisk når det gjelder å oppfylle våre løfter, sier Michel.

(©NTB)

Flere nyheter: