Menu
Bygget som huser Efta-domstolen. Dette er Efta (Det europeiske frihandelsforbund/European Free Trade Areas) sin domstol. Den består av en dommer fra hvert av medlemslandene Island, Norge og Liechtenstein. Domstolen er oppbygd som en mindre utgave av EU-domstolen og avgjør tvister mellom landene om tolkingen eller anvendelsen av EØS-avtalen. Foto: Jonas Berge / NTB

Overvåkingsorganet Esa tar Norge til domstolen

EØS-tilsynet Esa mener Norge ikke anerkjenner barns selvstendige rett til opphold etter EØS-loven. Nå tar de en klage til Efta-domstolen i Luxembourg.

Av NTB | 13.12.2023 15:39:37

Politikk: I 2019 mottok Eftas overvåkingsorgan Esa en klage som hevdet at Norge bryter med EØS-reglene om barns rett til opphold.

Saken handler om en tredjelandsborger og hennes yngste sønn. De to hadde tidligere oppholdstillatelse i Norge, som familiemedlemmer til kvinnens mann. Både mannen og sønnen var EØS-borgere. Mannen forlot senere Norge, og da fikk kvinnen avslag på søknaden om opphold som sin sønns familiemedlem.

Esa konkluderer med at barna har rett til å bli ledsaget av sine primære omsorgspersoner, heter det i en pressemelding.

Overvåkingsorganet finner at saken inngår i en konsekvent og generell praksis basert på norsk lov. Loven anerkjenner ikke at barn av EØS-borgere kan ha selvstendig oppholdsrett under EØS-regelverket og være ledsaget av sine primære omsorgspersoner.

Fordi Esa ikke kjenner til at Norge har iverksatt tiltak for å sikre at praksisen til norske immigrasjonsmyndigheter er i samsvar med EØS-retten, har Esa besluttet å bringe saken inn for Efta-domstolen.

(©NTB)

Flere nyheter: