Menu
Tysklands statsminister Olaf Scholz kan glede seg over budsjettenighet etter vanskelige forhandlinger. Her fotografert på en pressekonferanse i Nederland mandag. Foto: Kay Nietfeld / DPA via AP / NTB

Tysklands Ukraina-støtte videreføres i nytt budsjett

Tysklands regjeringskoalisjon er enige om et nytt budsjett. Dermed fortsetter Tysklands støtte til Ukraina uhindret neste år.

Av NTB | 13.12.2023 14:39:56

Økonomi og næringsliv: Etter ukelange forhandlinger og en rettsavgjørelse som skapte høye bølger, ble de tre regjeringspartiene enige om et statsbudsjett for 2024.

Sammen med finansminister Christian Lindner og næringsminister Robert Habeck presenterte statsminister Olaf Scholz budsjettet klokka 12.

De tre partiene er også enige om å gjeninnføre den grunnlovsfestede gjeldsbremsen som ble suspendert i 2020 på grunn av pandemien.

Scholz’ regjering ble tatt på senga da landets forfatningsdomstol slo fast at ubrukte midler som skulle brukes på å bekjempe koronakrisen, ikke kunne settes av til klimaprosjekter Koronamidlene var lån, og domstolen viste til at staten ikke har lov i henhold til grunnloven til å basere budsjettet på lån.

Christian Lindner tilhører det høyreliberale FDP og Habeck De grønne, mens Scholz representerer sosialdemokratene. Lindtner gikk sterkt imot skatteøkninger for å tette hullet, mens Scholz var høylytt motstander av å kutte i sosialbudsjettet, og Habeck ville bevare miljøtiltak.

Scholz foreslo også å forlenge suspensjonen av gjeldsbremsen, men det gikk Lindtner imot.

Habeck innrømmer at noen miljøsubsidier blir kuttet i det nye budsjettet, inkludert støtte til solcellepaneler og insentiver til å få folk til å kjøpe elektriske biler.

Dermed har de hindret en krise i å komme helt ut av kontroll og sørget for et budsjett for neste år. Det betyr at Tysklands avtaler med Ukraina fortsetter, samtidig som bevilgningene til klimainnsats også går sin gang, uten at sosial- og trygdeutgiftene rammes.

Dermed oppsto et hull på 17 milliarder euro i budsjettet som var ferdig utarbeidet, og de nødvendige innstrammingsarbeidet for å lage et nytt budsjett ble en vrien dragkamp mellom partier med sterkt motstridende ideologier.

(©NTB)

Flere nyheter: