Menu
Oslo hadde en økning i klimagassutslippene i 2022. Det er ikke godt nok, mener byrådsleder Eirik Lae Solberg (H). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Flertallet av norske kommuner reduserte klimagassutslippet i 2022 – økning i Oslo

Klimagassutslippene er på vei ned i flere norske kommuner, og halvparten av kommunene kunne vise til redusert utslipp fra 2021 til 2022. I Oslo økte utslippene.

Av NTB | 13.12.2023 13:39:49

Vær: Nye tall fra Miljødirektoratet viser at 68 prosent av kommunene hadde lavere utslipp av klimagasser i 2021 enn i 2009. Målt mot 2021 er det halvparten av kommunene som kan vise til en reduksjon.

Miljødirektoratets direktør Ellen Hambro sier kommunene har en viktig rolle i å kutte utslipp av klimagasser.

– Uten økt innsats fra kommuner og fylkeskommuner er det vanskelig å oppnå Norges klimamål i 2030. I den store omstillingen vi skal gjennom til 2050, må nesten alle utslipp fjernes, og da blir kommunenes rolle enda viktigere, sier Hambro.

Oslo kommune klarte ikke å redusere sine utslipp. Her økte utslippet med 2,4 prosent. Det et er ikke godt nok, mener den nye byrådslederen.

– Dette er for svake tall, og det krever at vi som har tatt over styringen i byen, øker tempoet i klimapolitikken. Det nye byrådet vil føre en effektiv og resultatorientert klimapolitikk som reduserer utslippene raskere, sier Eirik Lae Solberg (H) i en pressemelding.

Utslippsøkningen i Oslo skyldtes i stor grad økning i oppvarmingen på grunn av et kaldt år.

Reduksjonen i andre kommuner skyldes i stor grad økt bruk av biodrivstoff og elbiler i veitrafikken, økt bruk av fornybar energi i energiforsyning, forbud mot bruk av fossil olje til oppvarming og forbud mot deponering av organisk avfall.

Etter lavere cruisetrafikk under koronapandemien i 2020 og 2021 tok aktiviteten seg kraftig opp i 2022. Det gjorde at flere sjøfartskommuner opplevde økt utslipp på dette området.

(©NTB)

Flere nyheter: