Menu
Maria Tviberg møter pressen i forbindelse med sin skadesituasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ærlig Tviberg etter ny skrekkskade: – Har ikke orket å møte venner ennå

Maria Therese Tviberg (29) vet ikke om karrieren fortsetter etter en ny stygg kneskade. All omsorgen fra omgivelsene har hun foreløpig ikke orket å ta til seg.

Av NTB | 05.12.2023 14:10:02

Sport: Landslagsalpinisten har vært skadeforfulgt gjennom store deler av karrieren. Før årets sesong hadde hun hatt to korsbåndskader i hvert kne, og i Killington 25. november var uhellet ute igjen.

Diagnosen var igjen uhyre brutal: To brudd, ett i kneet og ett i skinnebeinet, pluss to større blåmerker på skjelettet. Menisken er også skadd og må settes på plass igjen.

Nå er operasjon booket før jul. Den markerer første etappe på den altfor gjenkjennelige veien hun nå står foran. Om endestasjonen igjen blir alpinbakken og verdenscupsirkuset, vet ikke Tviberg. Så langt har hun ikke tenkt.

Tiden etter smellen i Killington har mest av alt handlet om å håndtere situasjonen hun nå står i. 29-åringen har trengt tid for seg selv.

– Jeg har et stort nettverk i Oslo. De har vært veldig snille og hatt lyst til å møte meg, men jeg har ikke klart å møte noen ennå. Litt fordi det er mine beste venner, og de synes så synd på meg og har så vondt av meg, sier Tviberg – og fortsetter:

– Akkurat nå trenger jeg bare at ingen synes synd i meg. Jeg har nok med meg selv. Men jeg har avtale med meg selv at jeg skal møte folk i neste uke.

– Det er ikke noe jeg ønsker å besvare per nå. Jeg har fokus på rehabiliteringen, og vet at jeg er en type som kan tenke ti tanker på én dag. Det blir altfor tidlig å si noe om karrieren videre, sier Tviberg og tar en liten pause.

I første omgang vil hun se hvordan kneet responderer og hvordan rehabiliteringen går. Tankene rundt om karrieren kan være over, har Tviberg samtidig hatt besøk av siden uhellet i Killington.

– Selvfølgelig tenker man sånne ting. Man er menneske. Herregud. Sånne ting tenker du uansett om det er første gang eller sjuende gang du blir skadd. I tillegg begynner man å bli eldre, sier landslagsalpinisten.

Tviberg vet hun driver med en risikosport der faren skader alltid lurer rundt neste port. Akkurat nå vil hun i alle tilfeller ikke rette blikket for langt fram.

– Jeg har ikke lyst til å tenke på det, for jeg vet det vil ødelegge rehabiliteringen min. Jeg trenger å få et godt kne, og da vet man aldri. Kanskje får jeg lyst til å fortsette, sier 29-åringen.

I tillegg har hun OL-bronse og VM-sølv i lagkonkurranse. Tviberg tok også to VM-sølv som junior i utfor og kombinasjonen.

Samtidig har karrieren som tidligere nevnt også vært preget av leie skader. Det gjør at Tviberg vet bedre enn de fleste hva som venter de neste månedene.

– Jeg har oppskriften, og den skal brukes for alt den er verdt. Jeg har en god plan, fastslår bergenseren overfor NTB.

For å avlede hodet er studiene i eiendomsmegling og juss på BI nå ekstra gode å ha.

– Jeg trener to til fire timer om dagen og er våken i ytterligere ti. Det er greit å ha noe annet å tenke på. Jeg er ikke typen som kan tenke ski 24 timer i døgnet. I hvert fall når man er i en periode med motgang. Da er det lett å tenke på det negative. Jeg trenger å flytte fokuset mitt, og studiene er sunn avkobling, fastslår Tviberg.

Landslagslege Trond Floberghagen har stor tro på at 29-åringen kan vende tilbake til den internasjonale alpintoppen.

– Maria har vært uheldig i løpet av karrieren og hatt flere alvorlige kneskader, men vi mener ikke det er til hinder for at dette kneet også blir tipp topp. Vi jobber fullt og helt for at hun skal kunne levere som idrettsutøver, sier han til NTB.

Det verste sjokket etter karrierens femte alvorlige kneskade har lagt seg. Nå er planen for perioden som kommer på plass. Den inneholder ingen bastante svar på om hun noen gang blir å se i alpinsirkuset igjen.

Bergenseren ble tidligere i år verdensmester i parallellslalåm. Det var første gang siden 1958 at en norsk kvinne tok individuelt VM-gull i alpint. Inger Bjørnbakken ble verdensmester i slalåm for 65 år siden.

(©NTB)

Flere nyheter: