Menu
Arbeiderpartiets Eigil Knutsen (f.v.), SVs Kari Elisabeth Kaski og Ole André Myhrvold i Senterpartiet på vei inn da forhandlingene om neste års statsbudsjett startet tidligere i måneden. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Klart for innspurt i budsjettforhandlingene på Stortinget

Regjeringspartiene og SV nærmer seg siste frist for budsjettforhandlingene. Det meldes foreløpig om god stemning fra begge sider, men det kan fort dra seg til.

Av NTB | 28.11.2023 13:10:01

Politikk: Tirsdag klokka 11 møttes finanspolitikerne i SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet til et nytt møte i forhandlingene om statsbudsjettet i Stortinget.

Det kan bli lange dager framover med forhandlinger, møter, og utveksling av bud og motbud mellom partene.

Førstkommende mandag skal statsbudsjettet behandles i Stortinget, og derfor må partiene bli enige før det. Alternativet er å utsette finansdebatten, noe partiene ikke har ønsket.

Fortsatt er det mye som gjenstår i budsjettforhandlingene, får NTB opplyst av kilder på begge sider.

I forkant av forhandlingene har regjeringspartiene gjort det klart at de ikke ønsker gjøre store grep på skatt. SV har på sin side lagt opp til skatte- og avgiftsskjerpelser på 15 milliarder kroner i sitt alternative budsjett. Dermed står de langt fra hverandre på dette punktet.

I tidligere forhandlinger har regjeringen vist seg mer villig til å gå med på økning i ytelser og tiltak for å håndtere dyrtiden. SV har blant annet gått inn i forhandlingene med krav om å øke minstesatsene for uføre.

Fredag starter klimatoppmøtet i Dubai, og mye tyder på at regjeringen ønsker å lande budsjettet før statsminister Jonas Gahr Støre drar dit torsdag.

Dersom statsministeren skal involveres i sluttspurten med budsjettforhandlingene, må det i så fall skje i god tid før planlagt avreise.

Dermed kan det tenkes at temperaturen i forhandlingene øker i løpet av den neste tiden.

Blant sakene det forhandles om er skatt og omfordeling, minsteytelser og ikke minst klimatiltak.

Det vanlige har vært at budsjettforhandlingene løftes opp til partiledernivå for å løse de siste flokene når det drar seg til mot slutten. Foreløpig er partiene ennå ikke helt der, og stemningen beskrives fortsatt som god i forhandlingene.

(©NTB)

Flere nyheter: