Menu
I fjor var et dystert år for verdens kvinner – antallet som ble drept var det høyeste på 20 år, ifølge FN. Over halvparten av dem ble drept av familiemedlemmer eller partnere. Illustrasjonsfoto: Moses Sawasawa / AP / NTB

Antallet kvinnedrap i verden i fjor var det høyeste på 20 år, ifølge FN

FN er bekymret etter at det onsdag ble kjent at antallet kvinner og jenter som ble drept globalt i 2022 var det høyeste antallet på 20 år.

Av NTB | 23.11.2023 11:49:35

Sosiale forhold: Rundt 89.000 kvinner og jenter ble drept med hensikt i fjor, ifølge FNs kvinneorganisasjon UN Women og FNs organisasjon for kriminalitet og narkotika UNODC.

– Det bekymringsfulle antallet kvinnedrap er en sterk påminnelse om at menneskeheten fortsatt kjemper mot dypt forankrede ulikheter og vold mot kvinner og jenter, sier Ghada Waly, administrerende direktør i UNODC.

– Hvert liv som går tapt er en oppfordring til å gjøre mer – en bønn om å raskt ta grep om strukturelle ulikheter, for å forbedre strafferettslige reaksjoner, slik at ingen kvinne eller jente trenger å frykte for sitt liv på grunn av sitt kjønn, sier hun.

Over halvparten av kvinnedrap i fjor, rundt 55 prosent, ble begått av familiemedlemmer eller partnere – til sammenligning er det kun tilfellet for 12 prosent av mannlige drapsofre.

Det fleste kvinnedrapene i fjor, rundt 20.000, fant sted i Afrika, etterfulgt av Asia, ifølge FN.

(©NTB)

Flere nyheter: