Menu
Allerede ved neste års valg til EU-parlamentet håper Estlands regjering at innbyggerne kan stemme via en app på telefonen – for eksempel mens de ligger på sofaen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Estlenderne kan få stemme med mobilen fra neste år

Fra neste trenger estlenderne trolig ikke å «gå til urnene» når det er valg. De kan i stedet bruke en app på telefonen, ifølge et forslag fra regjeringen.

Av NTB | 10.11.2023 02:39:42

Økonomi og næringsliv: Torsdag ble regjeringen enige om et forslag som nå sendes til behandling i nasjonalforsamlingen. Nærings- og IT-minister Tiit Riisalo håper det blir mulig å stemme med mobilen allerede ved neste års valg til EU-parlamentet.

Riisalo sier det skal lages spesialapper for de vanligste operativsystemene på smarttelefoner.

– Dette skal sikre teknologinøytralitet. Det betyr at bare den mest brukte og sikreste teknologien blir brukt, sier ministeren. Han forsikrer at det skal være like sikkert å stemme med mobilen som å stemme elektronisk eller bruke stemmesedler av papir.

I 2005 var Estland det først landet i Europa som tillot folk å stemme på nettet i valg. Ved valget på nasjonalforsamling i mars var over halvparten av stemmene digitale.

Mens dette er en etablert praksis i landet som liker å kalle seg «E-Estland», er det omstridt mange steder i verden, blant på grunn av tvil rundt pålitelighet.

(©NTB)

Flere nyheter: