Menu
USAs utenriksminister Antony Blinken forlot møtet med Iraks statsminister Mohammed Shia al-Sudani iført skuddsikker vest. Foto: Jonathan Ernst / AP / NTB

Blinken: Tilgangen til nødhjelp i Gaza er «svært utilstrekkelig»

USAs utenriksminister Antony Blinken sier tilgangen til nødhjelp i Gaza er «svært utilstrekkelig». Han dukket søndag uventet opp i Iraks hovedstad Bagdad.

Av NTB | 05.11.2023 19:42:21

Krig og konflikter: Den amerikanske utenriksministeren sa også at USA nå jobber hardt for å hindre at konflikten sprer seg i regionen. Han understreket at USA jobber «intenst» for å få gislene på Gazastripen fri, og sa at en såkalt humanitær pause i kamphandlingene vil kunne bedre utsiktene til å få dette til.

– Samtalene med den irakiske regjeringen var gode og oppriktige, sa Blinken.

Et annet tema for samtalene var angrepene som den siste tiden er rettet mot USAs styrker i landet.

– Det er viktig å sende en svært klar melding om trusler mot amerikansk personell: Ikke gjør det, sa Blinken.

– Vi vil ta alle de nødvendige grepene for å beskytte våre folk, la han til i et møte med Iraks statsminister Mohammed Shia al-Sudani.

De fleste av angrepene har en gruppe kjent som «Islamsk motstand i Irak» tatt på seg ansvaret for. Det er blant annet kunngjort på Telegram-kanaler tilknyttet irakiske fraksjoner med bånd til iranske myndigheter.

Tall offentliggjort av USAs forsvarsdepartement Pentagon fredag, viser at det har vært 17 angrep i Irak og 12 i Syria mellom 17. oktober og 3. november.

I møtet med Blinken fordømte Sudani angrepene mot amerikanske soldater og sa at det pågår etterforskning for å finne gjerningspersonene.

Sudani har gjentatte ganger oppfordret til våpenhvile på Gazastripen og har beskrevet Israels militæroperasjon i kystterritoriet som et folkemord på det palestinske folket.

Irak anerkjenner ikke Israel som en egen stat og dets regjering er nært alliert med Iran, som støtter Hamas.

Søndag møtte han den palestinske presidenten Mahmoud Abbas på den okkuperte Vestbredden. Lørdag var han i Jordan, der han møtte representanter for Egypt, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Qatar, i tillegg til vertslandet.

Fredag var Blinken i Israel og møtte statsminister Benjamin Netanyahu.

USA har anklaget Iran for å være involvert i angrepene mot amerikanske styrker i Syria den siste tiden.

Rundt 2500 amerikanske soldater er utplassert i Irak for å rådgi det irakiske militæret i kampen mot ekstremistgruppa IS.

Utenriksministeren har de siste dagene drevet et hektisk diplomati i forbindelse med krigen mellom Hamas og Israel.

Flere nyheter: