Menu
FOTO: Colourbox/Tryg Forsikring

Kjører piggfritt hele året for å spare penger

I en spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 1 av 3 unge sjåfører at de vil vurdere å kjøre med piggfrie vinterdekk hele året for å spare penger.

Av Egil M Solberg | 21.10.2023 04:37:12

Trafikk: Forsikringsselskapene frykter at mange vil slutte å skifte dekk for å spare penger.

– Vi frykter mindre trafikksikkerhet, og økt antall bilskader på grunn av dyrtid, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg.

I spørreundersøkelsen, som er foretatt i oktober av YouGov på vegne av Tryg, svarer 33 prosent i aldersgruppen 18 til 29 år at de vil vurdere å kjøre med piggfrie vinterdekk hele året for å spare penger, mens andelen er 20 prosent i alderen 30 til 39 år.

– Dette viser at svært mange bilister vurderer å slutte å helt skifte dekk for å spare penger. Det bekymrer oss. Vi frykter det vil gi mindre trafikksikkerhet, og en økning i antall bilskader.

– Vi forstår at folk ønsker å spare der de kan nå, men man må være klar over at det å bruke piggfrie vinterdekk hele året har sine klare ulemper, og kan i verste fall være trafikkfarlig.

– De gir dårligere bremseytelse og økt fare for vannplaning om sommeren, samtidig som de slites fortere ned, noe som fort går ut over ytelsen om vinteren, sier han.

I undersøkelsen kommer det også frem at andelen som svarer at de vil vurdere å kjøre med piggfrie vinterdekk hele året for å spare penger faller drastisk i aldersgruppen fra 40 år og oppover. Geografisk er det høyest andel i Vestland og lavest i Trøndelag og Nord-Norge.

Flere nyheter: