Menu
Sveriges statsminister Ulf Kristersson kommer onsdag til Brussel. Her skal han blant annet delta i en minneseremoni for de to svenskene som ble drept i terrorangrepet mandag kveld. Foto: NTB / AP

Ekspert: – Sverige er blitt et terrormål

Angrepet i Brussel, der to svensker ble skutt og drept, er et tydelig signal om at Sverige er blitt et prioritert mål for islamistisk terror, mener ekspert.

Av NTB | 18.10.2023 10:22:30

Krig og konflikter: – Dessverre bruker denne typen hendelser å være en inspirasjonskilde for andre, sier etterretningsanalytiker Jörgen Holmlund til nyhetsbyrået TT.

Svensk UD har oppfordret svensker i utlandet til å være ekstra aktsomme og ikke utbasunere at de er svenske etter terrorangrepet i Brussel.

Belgisk politi etterforsker nå om angrepet kan kobles til koranbrenningene i Sverige.

På Sanctelette-plassen et par kilometer utenfor bykjernen ble to svenske fotballtilhengere i 60- og 70-årsalderen skutt og drept av en angrepsmann mandag kveld. En tredje svensk statsborger ble såret i angrepet og får behandling på sykehus.

Angrepet skjedde like før en fotballandskamp mellom Sverige og Belgia.

Den antatte gjerningsmannen, en 45 år gammel tunisier, stakk fra stedet, men ble tirsdag morgen funnet av belgisk politi. Under pågripelsen ble han skutt og drept.

Kristersson drar aller først til stedet der angrepet skjedde. Der skal han sammen med Belgias statsminister Alexander De Croo delta i en minneseremoni for de to ofrene.

Kristersson skal også møte belgisk politi og påtalemyndighet og besøke den svenske kirken i Brussel.

Ifølge SVT ble 45-åringen i 2012 dømt til to år og to måneders fengsel for grov narkotikakriminalitet i Sverige. Etter å ha sonet dommen, ble han utvist.

I 2019 søkte han asyl i Belgia, men fikk avslag året etter. Deretter forsvant han fra radaren til belgiske myndigheter.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson kommer onsdag til Brussel for å få en førstehånds orientering om mandagens terrorangrep.

Tunisieren skal ha blitt radikalisert, og Den islamske stat (IS) har sendt ut en uttalelse der de hevder at de sto bak angrepet.

(©NTB)

Flere nyheter: