Menu
Fosen-aksjonist Mihkkal Hætta demonstrer utenfor Statkraft i forbindelse med at det er to år siden den norske Høyesterett slo fast at vindturbinene på Fosen strider med urfolks rettigheter og menneskerettighetene. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Fosen-aktivistene blokkerer inngangene til Statkraft – ansatte sendt på hjemmekontor

Fosen-aktivistene blokkerer Statkrafts lokaler på Lilleaker i Oslo. De ansatte i selskapet som er hovedeier i Fosen Vind, er sendt på hjemmekontor.

Av NTB | 12.10.2023 08:42:17

Politikk: – Selskapene tjener rått på menneskerettighetsbruddet på Fosen, og en god del av disse pengene ruller inn til staten gjennom Statkraft. Vi krever at inntektene vindselskapene tjener på sine ulovlige vindkraftanlegg, øremerkes til å reparere bruddet og går til å restaurere landet tilbake til reindrifta, sier talsperson Ella Marie Hætta Isaksen i en pressemelding fra Natur og Ungdom.

Torsdag formiddag blokkerer Fosen-aksjonistene inngangene til Statkrafts hovedkontor på Lilleaker i Oslo.

Statkraft er hovedeier av Fosen Vind, som opererer 80 av de 151 vindturbinene på Fosenhalvøya.

– I dialog med demonstrantene har vi fått vite at de ønsker å hindre ansatte i å komme inn på arbeidsplassen sin, opplyser operasjonsleder Sven Martin Ege.

– De ansatte i Statkraft er sendt på hjemmekontor, opplyser Ege videre.

Natur og Ungdom-leder Gina Gylver sier i en pressemelding torsdag at Statkraft og resten av industrien må bli med og kreve at en løsning legges på bordet.

– En løsning i Fosen-saken er kritisk for å kunne komme videre med annen utbygging av fornybar energi i Norge på den riktige måten, som vi sårt trenger for å løse klimakrisen, sier Gylver.

– Selskapene burde også støtte kravet om umiddelbar stans av menneskerettighetsbruddet og kreve at regjeringen aktivt bygger opp tillit, gir nok ressurser til samiske organer i utbyggingsprosesser og sørger for ekte dialog basert på urfolkserklæringens prinsipp for fritt og forhåndsinformert samtykke. sier Gylver videre.

Til TV 2 sier NU-lederen at den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg slutter seg til demonstrasjonene torsdag, slik det på forhånd var varslet.

Geir Fuglseth, kommunikasjonsansvarlig i Statkraft og Fosen Vind, sier til NTB at de vil se an utviklingen før de tar en avgjørelse rundt dette.

– Å be politiet om å fjerne aksjonistene vil ikke være det første vi gjør, sier Fuglseth.

Han sier at Statkraft er opptatt av å finne en løsning på Fosen.

– Vi beklager at denne saken har tatt så lang tid og belastningen dette har medført for de berørte samene. Vi ønsker å komme til en løsning, og har tro på at meklingen som er i gang skal få på plass tiltak som skal ivareta de berørte samenes rettigheter, ser Fuglseth.

Politiet meldte klokken 8.10 torsdag morgen at de er på stedet, og at det er rundt 100 aksjonister på plass som sperrer inngangene til det statseide kraftselskapet.

Det var onsdag at aksjonistene begynte markeringen av at det nå er to år siden Høyesterett slo fast at vindturbinene på Fosen strider med menneskerettighetene. Aksjonistene satte opp lavvoer på Karl Johans gate i Oslo, og aksjonister satte seg ned i vandrehallen på Stortinget og joiket. De ble onsdag kveld båret ut av Stortinget av politiet etter at de nektet å flytte seg.

Ved tidligere Fosen-aksjoner der innganger har blitt sperret eller aksjonistene har nektet å forlate bygg, har ikke politiet foretatt seg noe før de har blitt bedt om det av dem som disponerer bygget.

(©NTB)

Flere nyheter: