Menu
Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen kunngjorde fredag at årets fredsprisvinner er iranske Narges Mohammadi. Foto: Terje Pedersen / NTB

Narges Mohammadi får Nobels fredspris

Den fengslede iranske aktivisten og journalisten Narges Mohammadi får Nobels fredspris for 2023.

Av NTB | 06.10.2023 11:22:58

Krig og konflikter: Mohammadi er fengslet 13 ganger og dømt fem ganger. Til sammen er hun dømt til 31 år i fengsel og 154 piskeslag, sa Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen under kunngjøringen fredag.

– Mohammadi er fortsatt i fengsel mens jeg snakker nå, sa Reiss-Andersen.

Mohammadi (51) er visepresident i organisasjonen Forsvarere av menneskerettigheter (DHRC), som ledes av den tidligere fredsprisvinneren Shirin Ebadi.

– Demonstrantenes slagord, «kvinne – liv – frihet», er dekkende for Narges Mohammadis innsats og dedikasjon, sa Nobelkomiteens leder.

– Under mottoet deltok flere hundre tusen iranere i fredelige protester mot myndighetenes brutalitet og kvinneundertrykking. Prestestyret slo hardt ned på protestene. Mer enn 500 demonstranter ble drept, sa Nobelkomiteens leder.

– Hun er allerede i fengsel. I tre tiår, siden hun var student, har hun levd et liv med en kalkulert risiko. Hun har besluttet at hun vil gjøre det rette uansett hva prisen er.

Reiss-Andersen la til at ansvaret for eventuelle ytterligere represalier mot Mohammadi ligger hos dem som måtte utføre dem, samt iranske myndigheter.

«Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2023 skal gå til Narges Mohammadi for hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og hennes kamp for menneskerettigheter og frihet for alle.»

Det var 351 nominerte til årets fredspris – 259 enkeltpersoner og 92 organisasjoner.

Etter kunngjøringen fredag kom FN med en oppfordring til Iran om å løslate Mohammadi. Iranske myndigheter har så langt ikke kommentert pristildelingen.

I begrunnelsen viste Reiss-Andersen også til de store protestene i Iran i fjor, etter at den unge aktivisten Mahsa Amini ble drept i det iranske moralpolitiets varetekt.

På spørsmål fra NTB om hvordan prisen kan påvirke Mohammadis’ sikkerhetssituasjon, sa Reiss-Andersen at det er umulig å forutse.

I Nobelkomiteens begrunnelse for tildelingen står det følgende:

Flere nyheter: