Menu

SMK konkluderer ikke om gyldigheten av Solbergs avgjørelser

I en redegjørelse for Stortinget kommer Statsministerens kontor ikke med noe entydig svar om Erna Solbergs avgjørelser var gyldige i saker der hun var inhabil.

Av NTB | 03.10.2023 11:42:13

Økonomi og næringsliv: Kontroll- og konstitusjonskomiteen har sendt en rekke spørsmål til Statsministerens kontor (SMK), blant annet om hvordan de fulgte opp aksjehandlene til Solbergs ektemann Sindre Finnes.

– Statsministerens kontor har ikke gjort noen gjennomgang av saker der tidligere statsminister Solberg kan ha vært inhabil som følge av Finnes’ aksjer, skriver Statsministerens kontor (SMK) i brevet.

De viser til at dokumentene fra Solbergs regjeringsperiode er overlevert til Riksarkivet, og at Høyre-lederen må gi samtykke dersom de skal gjennomgås av SMK.

Det vises også til at det er omfattende å vurdere sakene.

Samtidig minner SMK om at avgjørelsene er gyldige dersom Solberg ikke var kjent med ektemannens eierinteresser.

– Statsministerens kontor kan ikke ha full oversikt over hvilke økonomiske og andre forhold som til enhver tid kan gjøre statsministeren eller andre regjeringspolitikere inhabile i sakene de har til behandling, men kan gi politikerne opplæring og veiledning i forståelsen og praktiseringen av habilitetsreglene, heter det i brevet.

Kommentaren er en del av svaret på spørsmålet fra kontrollkomiteen om SMK ser at noe kunne vært gjort annerledes i denne saken.

– Verken opplæring, veiledning eller retningslinjer kan gi noen garanti mot feil og regelbrudd, påpeker SMK.

SMK ble også bedt om å oversende:

* Alle habilitetsvurderingene som eventuelt er gjort av Solberg i forbindelse med ektemannens aksjekjøp

* All korrespondanse mellom SMK og Finnes om investeringene

* All informasjon SMK har registrert om de økonomiske interessene

– Det blir veldig interessant å gå dypere inn i svaret fra SMK om Erna Solbergs habilitetsvurderinger. Det virker ganske klart at Solberg kan ha vært inhabil i opp til flere saker under sin tid som statsminister, og det er svært alvorlig, sier Almeland i en kommentar til NTB.

– Dette er svar som etter min og Venstres vurdering vil bli sentrale for kontrollkomiteens prosess når vi nærmer oss høringene senere i høst og senere skal trekke konklusjoner i saken, sier han videre.

Almeland understreker at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal forsøke å kartlegge omfanget og hyppigheten av habilitetsbrudd, både i Solbergs sak og om den sittende regjerings håndtering av habilitetsregelverket.

– Det er Erna Solberg som har ansvaret for sin egen habilitet, og det er hvordan hun har håndtert dette ansvaret som er sentralt for komiteen i hennes sak, sier han.

Solberg var statsminister fra 2013 til 2021. I samme periode gjorde ektemannen Sindre Finnes over 3600 aksjehandler i norske selskaper. Solberg har innrømmet at dette har gjort henne inhabil, men sier at hun ikke kjente til det store omfanget av aksjehandlene da det skjedde.

SMK gjentar også at det er den enkeltes ansvar å ha oversikt over sine egne økonomiske forhold.

Totalt har SMK fått 14 spørsmål, blant annet om rutiner og hvordan aksjehandelen ble fulgt opp.

Svaret fra SMK gjør det «ganske klart» at Erna Solberg kan ha vært inhabil i flere saker da hun var statsminister, sier kontrollkomiteens saksordfører Grunde Almeland (V).

Flere nyheter: