Menu
Justisminister Emilie Enger Mehl sier at hun er bekymret for utviklingen av kriminaliteten i Sverige. Foto: Lise Åserud / NTB

Mehl i Sverige for å diskutere gjengvolden: – Bekymret

Justisminister Emilie Enger Mehl er onsdag i Sverige og sier hun er bekymret for utviklingen der. – Det er et helt annet bilde i Norge, sier hun.

Av NTB | 27.09.2023 11:12:26

Kriminalitet og rettsvesen: – Det er viktig at vi har et tett og godt samarbeid med Sverige. Vi ser jo nå at Sverige har nå krevende utfordringer, og for Norge er det viktig at begge våre land lykkes med kriminalitetsbekjempelse, også for å skape trygghet hjemme hos oss.

Det sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på en pressekonferanse sammen med Sveriges justisminister Gunnar Strömmer, etter at de to hadde et lunsjmøte i Stockholm onsdag.

Sverige er rammet av en voldsbølge i gjengmiljøet og flere drap den siste tiden. Det har fått myndighetene til å slå alarm.

– Vi er bekymret for utviklingen, som Sverige gjør sterke tiltak for å slå ned på. Vi må forebygge en utvikling som går i den retningen vi har sett, sier Mehl til VG.

Hun sier det er behov for strenge tiltak mot gjengene og at politiet får stoppet tilgangen de har til penger og våpen.

Det er også blitt skrevet at den svenske gjengkriminaliteten har spredt seg til Norge. Kripos sier at kriminell aktivitet i Norge kan spores til det beryktede Foxtrot-nettverket i Sverige, som knyttes til mange av drapene og bombeangrepene i Sverige den siste tiden.

– Hjemme jobber regjeringen med mange tiltak knyttet til den organiserte kriminaliteten, for vi ser at den er grensekryssende, og at det har vært noen overslag fra voldskriminalitet og kriminelle nettverk i Sverige inn i Norge. Noe av det viktigste vi kan gjøre nå er å forebygge en eskalering av det, sier Mehl på pressekonferansen.

Mehl understreker likevel at Norge fortsatt står i en helt annen situasjon enn Sverige.

– Det er et helt annet bilde i Norge, så det ligger fast. Vi har fulgt tett med på den grensekryssende kriminaliteten og utviklingen av gjengmiljøer i Norge. Mitt inntrykk er at det norske politiet har god oversikt over hvilke gjenger som er etablert i Norge og hvilke som etablerer seg, sier Mehl.

Hun sier at Norge og Sverige har forsterket politisamarbeidet som særlig går på etterretning.

– Det er viktig nettopp for å få med seg informasjon for eksempel når Foxtrot-nettverket nå ser ut til å ha etablert seg i Norge og at vi vet det, for da kan politiet gjøre operative tiltak for å slå tilbake mot det, sier Mehl.

På møteagendaen mellom de to statsrådene sto gjengproblematikken og hvordan norsk og svensk politi kan samarbeide om å bekjempe denne typen kriminalitet.

– Ingen av våre land er tjent med at de kriminelle nettverkene får et større fotfeste i Norge, og da må vi ha forebyggende og kraftfulle tiltak som vi nå også innfører på norsk side, sier hun.

(©NTB)

Flere nyheter: