Menu
EU må åpne opp for nye medlemmer, var EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen klare budskap i den årlige tale om unionens tilstand i EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: NTB / AP

Von der Leyen ber EU åpne døra for nye medlemmer

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen vil gjøre EU «komplett» med over 30 medlemsland. Hun ber EU få fart på prosessen.

Av NTB | 13.09.2023 11:44:42

Politikk: I sin årlige tale til EU-parlamentet om unionens tilstand rettet von der Leyen en klar oppfordring til EUs 27 medlemsland:

Få fortgang i prosessen med å opptak av nye medlemsland.

– En komplett union er det beste investeringen i fred, sikkerhet og vekst for vårt kontinent. Vi skal tenke stort, sier von der Leyen.

Det er ikke nødvendig å endre EUs grunnlover før det skjer, sa hun.

– Vi kan ikke og bør ikke vente på grunnlovsendringer for å gå framover med utvidelser, understreket hun overfor EU-parlamentet i Strasbourg.

I dag har åtte land såkalt kandidatstatus. Blant dem er Ukraina, som von der Leyen trakk spesielt fram i talen.

– Vi har sett de store stegene Ukraina har gjort siden de fikk kandidatstatus. Ukrainas framtid er i vår union, slo hun fast.

Ifølge von der Leyen har EU-kommisjonen besluttet at søkerland skal kunne rapportere om styresett og rettssikkerhet på lik linje med medlemslandene for å få fortgang i prosessen.

Søkerlandene må leve opp til en rekke krav når det gjelder demokrati, økonomi og rettsstatsprinsipper om de skal ha håp om å slippe inn EUs dør.

Kommisjonen vil også iverksette en serie granskinger av ulike politikkområder for å se hvilke som må tilpasses en større union.

– Historien kaller på oss for å gjøre unionen komplett, sier von der Leyen.

– Elbilproduksjon er viktig for Europa. Men billige, tungt subsidierte elbiler fra Kina oversvømmer våre markeder og ødelegger dem, slo hun fast.

Elbiler fra Kina har tatt en stadig større markedsandel i Europa, noe som rammer bilindustrien i EU-land som Tyskland, Frankrike og Italia.

Ifølge von der Leyen vil EU også ha et globalt KI-panel etter mønster fra FNs klimapanel for å sikre at teknologien utvikler seg «ansvarlig».

– Vi har et vindu for å sikre at teknologien utvikler seg ansvarlig, men dette vinduet er i ferd med å lukkes. Derfor må vi ha et nytt globalt rammeverk for kunstig intelligens, sa von der Leyen.

Hun varsler også en ny pakke for vindkraft som skal sikre raskere saksbehandling og mindre byråkrati.

Tirsdag ga EU-parlamentet tommel opp for et juridisk bindende mål om at 42,5 prosent av energien i EU skal komme fra fornybare kilder innen 2030.

Også striden mellom naturvern- og landbruksinteresser ble viet oppmerksomhet. I sommer ble en omstridt naturrestaureringslov vedtatt i EU-parlamentet med et nødskrik. Nå venter nye forhandlinger i ministerrådet.

– Jeg tror at disse interessene kan gå hånd i hånd. Vi trenger begge, slår von der Leyen fast.

Von der Leyen har så langt holdt kortene svært tett til brystet om sin egen framtid. Men dem som hadde ventet at hun ville gjøre det klart om hun stiller til gjenvalg neste år, ble antakelig skuffet.

– De neste 300 dagene må vi gjøre ferdig jobben vi er blitt betrodd, var det nærmeste von der Leyen kom, med henvisning til at det er i underkant av 300 dager til valget av EU-parlamentet og ny EU-kommisjon. Valget går av stabelen i juni neste år.

Flere medier har imidlertid omtalt onsdagens tale som von der Leyens siste.

Da hun ble valgt i 2019, ble hun ansett som et svakt kompromissalternativ. Men i løpet av fire år har hun vokst til å bli en av EUs hovedfigurer og er blitt hyllet for sitt lederskap både under koronapandemien og Russlands invasjon av Ukraina.

Hun har også hatt «et grønnere Europa» som sin ledestjerne og har i rekordfart fått gjennom en rekke store lovendringer.

– Jeg mener den neste utvidelsen vi bli en katalysator for framgang. Vi kan klare 30+, sa von der Leyen.

Von der Leyen varsler også at EU-kommisjonen skal granske Kinas subsidiering av elektriske biler som blir eksportert til Europa.

Von der Leyen har stått i spissen for EUs grønne giv, og i talen lovte hun at støtten til europeiske bedrifter i overgangen til fossilfrie løsninger vil fortsette.

Derimot kom hun ikke med ett eneste signal om hvorvidt hun tar en periode til.

(©NTB)

Flere nyheter: