Menu
SV-nestleder Kirsti Bergstø vil stille et ultimatum om strømpris-kontroll for å støtte statsbudsjettet. Foto: Audun Braastad / NTB Foto: Audun Braastad / NTB

SV vil overgå FrP i tiltak mot høye strømpriser

Regjeringen vil ikke gjøre noe med strømprisene, FrP vil ha makspris på 50 øre og SV vil reformere hele kraftbransjen.

Av Egil M Solberg | 09.09.2023 22:18:51

Strømkrise: SV lanserer nå en tretrinnsplan for rettferdige strømpriser og en slutt på store prisforskjeller mellom regionene.

Partiet vil nå bruke sin innflytelse i regjeringssamarbeidet for å presse regjeringen til handling.

Planen inkluderer et toprissystem for strømpris, etablering av et nytt statlig kraftselskap, og de vil skille ut utenlandskablene i et eget prisområde.

Sistnevnte forslag ble lansert av FrP i fjor sammen med makspris på strøm.

Totrinnssystemet skal gi 100 prosent strømstøtte opp til 1000 kilowatt timer per måned, og deretter 80 prosent støtte opp til 3000 kilowatt forbruk per måned (luksusforbruk).

Et nytt statlig strømselskap skal videre forhandle direkte med produsentene, utenfor Nordpool, for å sikre rimelig strøm til alle innbyggere og næringsliv.

Så skal de skille ut utenlandskablene i et eget prisområde for å unngå prissmitte fra Europa.

Planen vil bli diskutert i forhandlingene rundt det kommende statsbudsjettet, og SV vil stille krav før de gir støtte til regjeringens budsjettforslag.

I FrP ønsker de velkommen etter, men er skeptiske

– Det er positivt at SV ser at det må gjøres grep for å jevne ut strømprisen og her er det flere gode forslag. Det sier energipolitisk talsmann og stortingsrepresentant Terje Halleland (FrP) fra Ølensvåg.

Han mener imidlertid at alt over 1000 KWh ikke kan karakteriseres som luksusforbruk. En liten leilighet i Oslo kan muligens bruke under 1000 KWh, men ikke en enebolig i distriktet.

– At de også vil skjerme prissmitten gjennom utenlandskabler er flott og en politikk som FrP har fremmet lenge, understreker Halleland.

Noe mer skeptisk er han til et statlig strømselskap hvor prisene blir satt politisk.

– En midlertidig ordning hvor det etableres og selges fastprisavtaler til forbrukere og næringsliv vil likevel kunne vært en løsning frem til markedet fungerer normalt igjen, sier Halleland. Den tanken støtter han fullt ut.

Det viktigste tiltaket fremover vil ifølge Halleland uansett være etablering av ny kraftproduksjon.

– Vi må også utnyttelse kraftnettet bedre og jeg er fullt enig i at vi må avskjermer virkningen fra utenlandskablene. Vi har selv kommet med samme forslag, minner Halleland om.

I tillegg til regjeringspartiene har også Høyre motsatt seg tiltak for å ta kontroll på strømprisene – slik stadig flere mindre partier nå vil kjempe for.

Flere nyheter: