Menu
Landslagssjef Ståle Solbakken vil holde liv i spenningen i EM-kvalifiseringsgruppe så lenge som mulig. Da må Georgia slås tirsdag. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Solbakken vil holde EM-håpet levende: – Tror vi kan få se den beste utgaven av Haaland

Norges sjanse til å løse EM-billett blir stadig mindre. Ståle Solbakken vil ikke la håpet dø allerede nå. Da må Georgia slås tirsdag på et utsolgt Ullevaal.

Av NTB | 09.09.2023 17:34:54

Sport: Norge fikk ingen hjelp i fredagens kamper, da både Spania og Skottland vant klart. Noe annet hadde Solbakken heller ikke ventet.

– Det var ikke i denne runden vi øynet halmstrå. Vi må slå Georgia så vi lever inn i neste måned. Da kan det komme noen halmstrå. I neste runde er det Spania mot Skottland. Det som er klart er at vi må vinne våre kamper, og det starter nå, sa Solbakken på lørdagens pressekonferanse.

Skottland slo Kypros fredag og er snublende nær EM-plass. Skulle Norge spille uavgjort mot Georgia tirsdag, vil Skottland være EM-klar mer enn ni måneder før avspark i Tyskland. Da vil det også være helt urealistisk å tro at Norge skal kunne innhente Spania.

Seierspresset er altså enormt mot et Georgia-lag som kommer til Ullevaal rett fra 1-7-tap for Spania på hjemmebane.

– Det var Georgias første hjemmetap på et par år. De ble kanskje litt overmodige, fortsatte han og la til at Norge fortjente bedre enn 1-1 i bortekampen mot Georgia i mars.

– Vi kunne ha vunnet den kampen 4-1. Vi var veldig gode i 60-70 minutter.

. Den gang manglet Erling Braut Haaland i det norske laget. Tirsdag er han tilbake på topp for Norge, etter å ha hvilt seg på benken i 6-0-seieren over Jordan torsdag.

– Vi snakket med spillere før Jordan-kampen om hva de trengte, og Erling valgte på mange måter selv at han ikke skulle spille. Han følte behov for en god treningsuke, men nå har han fått det, og jeg tror vi kan få den beste utgaven av Erling tirsdag, sa landslagssjefen.

– Vi visste at det kom til å bli tøft, og det blir ikke noe mindre tøft etter gårsdagen. Vi fikk ingen hjelp, men jeg tror ikke mange hadde regnet med det heller, sa Patrick Berg på pressekonferansen.

– Vi har på ingen måte gitt opp. Allerede da vi tapte for Skottland, visste vi at nå må vi vinne resten av kampene.

I likhet med Haaland hvilte han seg på benken mot Jordan.

– Det har vært ganske mange kamper og mye belastning med Glimt over lang tid, og det toppet seg med ekstraomganger i playoff til conferenceligaen. Det var ikke noe behov for min eller Ståles del at jeg skulle spille mot Jordan, og jeg er uthvilt og klar, sa han.

Det norske lagets siste kvalifiseringskamp er borte mot Skottland i november, og håpet er at det skan bli en finale om EM-billett. Mye skal gå Norges vei i tiden som kommer for at det skal bli slik.

Ellers må Solbakken og hans menn sette sin lit til at mange nok av lagene foran Norge på nasjonsligarankingen kvalifiserer seg til EM på egen hånd til at Norge får en ekstrasjanse i nasjonsligaomspill i mars. Det er for tidlig til å si stort om sannsynligheten for at det skjer, ut over at det verken er sikkert eller utelukket at Norge får en slik sjanse.

Vipper marginene feil vei for Norge, som de så definitivt gjorde tidlig i EM-kvalifiseringen, blir neste mål nasjonsligaen i 2024 og deretter kvalifiseringen til VM i 2026. Den starter først i 2025. Der blir det 12 grupper à fire eller fem lag, hvor vinnerne får VM-billett. De 12 toerne og fire lag fra nasjonsligaen skal ut i omspill våren 2026 om de fire siste VM-billettene.

– Det var overraskende at de spilte så offensivt. De gikk for det, men ble overspilt av et veldig godt spansk lag som spilte på alle strenger, sa Solbakken om tirsdagens motstander.

Norge må nå ikke bare vinne alle sine fire gjenværende kamper (Georgia hjemme, Kypros borte, Spania hjemme og Skottland borte). I tillegg kreves hjelp ved at Skottland tar høyst ett poeng til sammen i bortekampene mot Spania og Georgia, eller at Spania avgir minst tre poeng i sine gjenstående kamper mot Skottland, Georgia og Kypros.

Om Norge slår Georgia, lever sjansen til topp-to-plassering videre inn til oktobersamlingen der Norge har nye vinn-eller-forsvinn-kamper borte mot Kypros og hjemme mot Spania.

(©NTB)