Menu
Advokatene Stian Kristensen (til venstre) og Stian Bråstein er forsvarere for drapstiltalte Johny Vassbakk. Foto: Annika Byrde / NTB

Forsvarer om DNA i Tengs-saken: Dette er en foreløpig undersøkelse

Forsvarer Stian Kristensen reagerer på at aktoratet i Tengs-saken allerede på åpningsdagen viste til undersøkelser der svarene bare er foreløpige.

Av NTB | 05.09.2023 16:04:38

Kriminalitet og rettsvesen: I innledningen i Tengs-ankesaken varslet aktoratet at undersøkelser av et blodig håndavtrykk kan peke mot tiltalte Johny Vassbakk.

– Dette er en foreløpig undersøkelse. Tatt i betraktning at det er så ørsmå mengder biologisk materiale som er funnet, burde en ventet med å si noe om dette til vi faktisk har fått de nødvendige undersøkelsene gjort, sier forsvareren til NTB.

– Isteden skapes det nå spekulasjon. På toppen av alt velger aktor å ikke nevne at det i den foreløpige rapporten er funnet DNA fra andre menn. Dette er foreløpig, og derfor burde en ikke ha sagt noe om det, legger han til.

Han mener det er naturlig å komme med presiseringer om dette når forsvarerne slipper til i retten onsdag.

– Det som er viktig for oss, er å få dommerne til å forstå at DNA er flyktig og flytter seg. Med dagens metoder kan man finne DNA i et fåtall celler, sier forsvareren.

Han viser til at vi mennesker mister mellom 30.000 og 300.000 celler i minuttet, og at man kan finne DNA-profiler på enkelcellenivå.

– En sier at hår er flyktig, men det er ikke noe mindre flyktig med hudceller eller spytt med de metodene man har i dag. Det er ganske mye som vi er uenige med påtalemyndigheten om. Og det er viktig for oss å vise retten at dette skjer i den virkelige verden, sier advokat Stian Kristensen.

(©NTB)

Flere nyheter: