Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre på et møte med pressen i forbindelse med at utenriksminister Anniken Huitfeldt brøt habilitetsreglene. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Støre har svart på kontrollkomiteens spørsmål om habilitetssakene

Nå har statsminister Jonas Gahr Støre svart på kontrollkomiteens 17 spørsmål knyttet til regjeringens håndtering av habilitetssaker.

Av NTB | 01.09.2023 16:44:31

Politikk: – Det vil aldri være mulig å ha en uttømmende oversikt over mulige habilitetstilfeller, verken for politikere eller ansatte i forvaltningen, skriver Støre ifølge NRK.

I sitt tolv sider lange brev ber Støre statsråder i alle departementer om å sende supplerende svar på en rekke av spørsmålene.

– Virkeligheten er omskiftelig, og inhabilitetsforhold kan endre seg raskt. Nye bindinger og interesser kan oppstå, og gamle lojaliteter kan svekkes, understreker han.

Tidligere i august rettet kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for å kunne gjøre en gjennomgang av rutiner og praksis i regjeringen og departementene når det gjelder habilitetsvurderinger.

Spørsmålene fra komiteen kom etter at fire av regjeringens statsråder den siste tiden har vært innblandet i habilitetssaker. Målet er å finne ut om rutinene rundt habilitet er for dårlige.

Onsdag ble det kjent at utenriksminister Anniken Huitfeldts (Ap) ektemann har kjøpt aksjer i blant annet Kongsberg Gruppen og lakseselskaper mens hun har sittet som statsråd.

Også Tonje Brenna (Ap), Ola Borten Moe (Sp) og Anette Trettebergstuen (Ap) har beklaget brudd på habilitetsreglene i sommer. Det er kun Brenna og Huitfeldt som fremdeles sitter som regjeringsmedlemmer.

(©NTB)

Flere nyheter: