Menu
I august ble det skapt 187.000 nye jobber i USA. Landet har i tillegg en svært lav arbeidsledighet historisk sett. Bildet er fra en byggplass i Boston. Arkivfoto: Michael Dwyer / AP / NTB

Dempede jobbtall skaper håp om stans i rentehevingene i USA

I løpet av august ble det skapt 187.000 nye jobber i USA, men på samme tid økte arbeidsledigheten til 3,8 prosent. Det øker sjansen for pause i rentehevingene.

Av NTB | 01.09.2023 16:14:42

Arbeidsliv: Veksten i arbeidsmarkedet er høyere enn anslått, siden forventningen var 170.000 nye arbeidsplasser.

Tallet er også en økning fra juli da ble skapt 157.000 nye jobber. Det er imidlertid en moderat vekst sammenlignet med månedene i første halvdel av 2023.

Arbeidsledigheten økte fra 3,5 prosent i juli til 3,8 i august, som er det høyeste nivået siden februar 2022. Det er likevel historisk lavt for USA.

Flere tegn tyder på at prisveksten er på vei ned. Derfor tror ni av ti økonomer at banken ikke vil heve renten etter neste rentemøte 20. september, ifølge en undersøkelse fra CME Group.

For at det skal skje må veksten i arbeidsmarkedet dempes fordi kraftig etterspørsel etter arbeidskraft pleier å presse prisene opp.

Så langt er den amerikanske økonomien på god vei. I dag er veksten langt lavere enn like etter pandemien i 2020. I andre kvartal i år vokste BNP med 2,1 prosent. Årsaken var at forbruket var høyt, og selskaper økte investeringene.

Stadig færre selskaper lyser ut nye stillinger, og stadig flere arbeidere i USA bytter jobb for å få bedre betalt et annet sted. I juli sa 3,5 millioner personer opp jobben, som er det laveste siden februar 2021.

Det er positivt for økonomien fordi når folk slutter presses arbeidsgiverne til å øke lønnen, både for å beholde ansatte og for å tiltrekke seg nye.

Det antas også at konkursen til lastebilselskapet Yellow og streiken blant skuespillere og manusforfattere i Hollywood bidro til å dempe jobbveksten i august.

En oppbremsing i arbeidsmarkedet kan bidra til at veksten i økonomien bremser og igjen føre til at sentralbanken pauser rentehevingene, ifølge nyhetsbyrået AP. USAs sentralbanks elleve renteøkninger har drevet inflasjonen fra 9,1 prosent i fjor, ned til 3,2 prosent per i dag.

USAs sentralbank håper på en «myk landing» ved at de økte rentene bidrar til å dempe veksten i arbeidsmarkedet, utlån og forbruk nok til å hindre høy prisvekst, men på samme tid unngå resesjon.

Men det spørs hvor lenge det holder. Skolestart for amerikanske elever og studenter kan komplisere situasjonen. Årsaken er at mange lærere slutter i midlertidige sommerjobber for å returnere til klasserommene.

(©NTB)

Flere nyheter: