Menu
USAs visejustisminister Mattew Olsen sier at sensitiv militærinformasjon har endt opp i kinesernes hender. Foto: Amanda Andrade-Rhoades / AP / NTB

Amerikanske marinesoldater pågrepet for spionasje

To soldater i det amerikanske sjøforsvaret er pågrepet for å ha gitt sensitiv informasjon om USAs militære til Kina.

Av NTB | 03.08.2023 21:13:44

Kriminalitet og rettsvesen: De var begge i tjeneste da de ble pågrepet. En av soldatene skal ha fått tusenvis av dollar fra Kina i bytte mot dokumenter og bilder.

– Sensitiv militærinformasjon har endt opp i hendene til Kina, sa visejustisminister Matthew Olsen på en pressekonferanse torsdag.

22 år gamle Jinchao Wei er en av de pågrepne. Han tjenestegjorde på skipet USS Essex og ble pågrepet onsdag.

Ifølge påtalemyndigheten kom han i kontakt med en kinesisk etterretningsoffiser i februar 2022 og fikk forespørsel om å overlevere fotografier og videoer fra skipet han tjenstgjorde på. Wei skal også ha gitt teknisk informasjon om skipet og røpet detaljer om kommende øvelser.

Den andre pågrepne er Wenheng Zhao, som tjenestegjorde på en marinebase i fylket Ventura nord for Los Angeles. Han skal ha gitt bilder og videoer til en kinesisk etterretningsoffiser mellom august 2021 til mai i år. Informasjonen inneholdt planer for militærøvelser i Stillehavsregionen, ifølge påtalemyndigheten.

Det er ikke kjent om de to har vært i kontakt med samme etterretningsoffiser.

(©NTB)

Flere nyheter: