Menu
Den irakiske flyktningen Salwan Momika (i lyse klær) ble eskortert av politiet til et sted utenfor den irakiske ambassaden i Stockholm der han hadde tillatelse til å brenne et eksemplar av Koranen og det irakiske flagget 20. juli. Foto: Caisa Rasmussen/TT via AP / NTB

Islamsk organisasjon fordømmer Sverige og Danmark

Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) fordømmer Sverige og Danmark etter koranbrenningene i de to landene.

Av NTB | 31.07.2023 19:53:12

Religion og livssyn: Det går fram av en uttalelse mandag fra et møte de 57 muslimske landene i OIC har holdt om koranaksjonene i de skandinaviske landene.

– Vi oppfordrer medlemslandene til å vurdere det de anser som passende tiltak mot landene der den hellige Koranen vanhelliges og brennes. Det inkluderer Sverige og Danmark, heter det i uttalelsen.

Både politiske, økonomiske og kulturelle reaksjoner bør vurderes, er oppfordringen etter det ekstraordinære møtet.

Etter åpningen av møtet mandag ba OICs generalsekretær Hissein Brahim Taha regjeringene i Sverige og Danmark om å hindre skjending av Koranen. Han uttrykte skuffelse over at det så langt «ikke er gjort noe for å hindre dette».

– Det er beklagelig at de berørte myndigheter, som påberoper seg ytringsfrihet, fortsatt gir tillatelse til å gjenta disse handlingene som bryter med folkeretten. Dette fører til manglende respekt for religioner i andre land, sa Taha i sitt innlegg.

I Danmark la den ytterliggående høyregruppen Danske patrioter ut en video i forrige uke der en mann skjender og brenner det som synes å være en utgave av Koranen og deretter tramper på det irakiske flagget.

Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen snakket med OIC-leder Taha på telefon i forkant av de muslimske landenes møte. Løkke Rasmussen fordømte koranbrenningene og forsikret at Danmark ønsker gode forbindelser med landene i OIC.

I tillegg vil OIC sende en delegasjon til EU-kommisjonen for å fordømme vanhelligelsen av Koranen og sikre at «denne kriminelle handling» ikke gjentas.

Om lag samtidig med at Taha holdt sitt åpningsinnlegg, tente to menn på et eksemplar av Koranen i Stockholm. En av dem var den irakiske flyktningen Salwan Momika, bosatt i Sverige. Han tente også på Koranen i slutten av juni og tråkket på den hellige boken utenfor den irakiske ambassaden i Stockholm tidligere i juli.

(©NTB)

Flere nyheter: