Menu
Ukrainas utenriskminister Dmytro Kuleba har inngått en avtale med Kroatia som åpner for eksport av ukrainsk korn via kroatiske havner ved Adriaterhavet. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB

Ukraina og Kroatia enige om at havnebyer ved Adriaterhavet kan brukes for korneksport

Utenriksministrene i Ukraina og Kroatia er enige om å åpne for ukrainsk korneksport via kroatiske havner langs Donau og Adriaterhavet.

Av NTB | 31.07.2023 18:53:37

Økonomi og næringsliv: Russland nektet denne måneden å videreføre avtalen som gjorde det mulig å eksportere ukrainsk korn og andre landbruksprodukter til verdensmarkedet via Svartehavet.

– Nå skal vi sette oss ned for å finne de mest effektive rutene fra ukrainsk område til disse utskipningshavnene. Vi må utnytte denne muligheten for alt den er verdt, sa den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba etter møtet i Kyiv med utenriksminister Grlic Radman.

Han sa at ethvert bidrag til å få fart på eksporten er et effektivt skritt på veien til å styrke verdens matvaresikkerhet.

Med Svartehavet stengt for eksport på skip er Ukraina avhengig av eksportruter som går via EU-land, så vel som transport på Donau. Tidligere i juli angrep russiske styrker infrastruktur som ledet til Donau.

De to utenriksministrene drøftet også våpensamarbeid, men det ble ikke oppgitt noen detaljer.

– Jeg kan bare si at det foreligger konkrete avtaler som snart vil bli satt ut i livet, sa Kuleba.

(©NTB)