Menu
Hvalflokken fotografert før over halvparten av dem strandet og døde. Foto: DBCA via AP / NT

Redningsaksjon mislyktes i Australia – hvaler avlivet

45 grindhvaler som unngikk dø på en strand i Australia, måtte avlives fordi de fortsatte å svømme mot grunnere vann.

Av NTB | 27.07.2023 06:13:00

Kuriosa og kjendiser: 52 av flokken på nesten 100 hvaler døde på Cheynes Beach, rundt 50 mil sørøst for delstatshovedstaden Perth i Vest-Australia. Det ble satt i gang en omfattende aksjon for å få de overlevende ut på dypere vann, med 100 villmarksbetjenter og 250 frivillige.

Western Australia Parks and Wildlife Service begrunner avgjørelsen med at lidelsen til hvalene ikke skulle bli forlenget.

Det er fortsatt ikke kjent hvorfor hvalene søkte inn til stranda. Det skal tas prøver av hvalkadavrene for analyser, før de begraves et sted på land.

Eksperter sier at hvalenes uvanlige atferd kan være et tegn på stress eller sykdom i flokken. Grindhvaler er meget sosiale dyr, og de holder nær kontakt med flokken gjennom hele livet.

– Dette var sannsynligvis en av de vanskeligste avgjørelsene i mine 34 år innen dyrelivsadministrasjon, sier Peter Hartley, en av lederne for delstatens avdeling for biologisk mangfold, konservering og attraksjoner.

Grindhvaler er blant artene som oftest strander i Australia. I september 2020 døde rundt 470 dyr fire steder på Tasmania i det som var den verste massestrandingen som er registrert i landet.

(©NTB)

Flere nyheter: