Menu
Ålesund kommune var blant dem som holdt folkeavstemning i 2022. Til sammen gjaldt det seks kommuner og ett fylke. Foto: Halvard Alvik / NTB

Sju lokale folkeavstemninger i 2022

Seks kommuner og ett fylke holdt folkeavstemning i fjor. Seks av dem handlet om sammenslåing eller regiontilhørighet.

Av NTB | 19.06.2023 08:58:54

Politikk: I Ålesund ble det stemt over hvorvidt tidligere Haram kommune skulle skilles ut, mens Kinn kommune holdt avstemning om å dele kommunen tilbake til Flora og Vågsøy, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

I tre andre kommuner dreide spørsmålet seg om hvorvidt kommunen skulle endre tilhørighet til et nytt fylke. Det gjaldt Kristiansund, som vurderte endring fra Møre og Romsdal til Trøndelag, Sveio (fra Vestland til Rogaland) og Alta (fra Finnmark til Troms når dette fylket splittes).

For alle tre kommuner ble resultatet at de beholder fylket de allerede tilhører.

I Innlandet stemte innbyggerne i sammenslåtte Hedmark og Oppland over om fylket skulle splittes igjen. 50,8 prosent stemte for å dele fylket, men Fylkestinget valgte å ikke søke om deling.

Den eneste avstemningen som ikke handlet om sammenslåing, var i Sør-Aurdal kommune. Her dreide avstemningen seg om målform i skolekretser, og det ble vedtatt å bytte målform til bokmål i én skolekrets.

(©NTB)

Flere nyheter: