Menu
– Flytende havvind kommer til å bli en viktig del av energimiksen, konstaterte statsminister Jonas Gahlr Støre (Ap) da han åpnet den to dager lange konferansen Floating Wind Days onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Stor entusiasme på havvindkonferanse: Dette er framtiden

Tenk stort! Flytende havvind er en viktig del av den globale energimiksen i framtiden, er budskapet fra en internasjonal konferanse i Haugesund.

Av NTB | 24.05.2023 13:19:24

Politikk: – Flytende havvind kommer til å bli en viktig del av energimiksen, konstaterte statsminister Jonas Gahlr Støre (Ap) da han åpnet den to dager lange konferansen Floating Wind Days onsdag.

Der kom han med klar beskjed til vindkraftdustrien:

– Flytende havvind er noe som kommer – av nødvendighet. Investeringen vil være verdt det, sier Støre, som kaller den gryende satsingen på flytende vindmøller til havs for en energirevolusjon.

– Men den må håndteres politisk og må resultere i en økonomisk lønnsom industri. Det krever et godt samspill mellim myndighetene og industrien, sier Støre til NTB.

Konferansen har samlet hele 700 deltakere fra tolv land. Det er mer enn dobbelt så mange som en tilsvarende konferanse i fjor. Interessen for flytende havvind stiger markant, bekrefter den britiske fornybar energieksperten Melanie Onn.

– Flytende havvind er det heteste i Storbritannia for øyeblikket, sier hun og trekker særlig fram Equinor-prosjektet Hywind Tampen.

– Det har vært en gamechanger. Fra bunnfast havvind er flytende havvind det neste logiske steget, sier Onn.

Hywind Tampen er et flytende vindkraftverk i Tampen-området i Nordsjøen, som startet produksjon i november 2022. De elleve flytende vindmøllene har en kapasitet på 88 megawatt.

(©NTB)

Flere nyheter: