Menu
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Opphever vernesone i Suldal

Mattilsynet opphever vernesonen i restriksjonssoneforskrift for ILA i Suldal.

Av Egil M Solberg | 04.05.2023 17:06:19

Fiskesykdom: Mattilsynet har torsdag endret forskrift om ILA-bekjempelse i Hjelmeland og Suldal kommuner. Dermed oppheves vernesonen rundt lokaliteten Kilavågen Land i Suldal kommune i Rogaland.

ILA ble i februar 2023 påvist på lokalitet Kilavågen Land i Suldal kommune i Rogaland.

Anleggene i vernesonen er tømt for fisk og Mattilsynet har godkjent vask og desinfeksjon av lokalitetene. Brakkleggingsperioden er over 3. mai 2023.

Vernesonen oppheves og det etableres en ny og mindre overvåkingssone som tilsvarer vernesonens utstrekning. Overvåkningssonen vil fortsatt gjelde i to år fremover.

En alvorlig sykdom

ILA er en alvorlig, smittsom virussjukdom hos laks. Mistanke om eller påvisning av ILA skal umiddelbart varsles til Mattilsynet slik at bekjempelsen kan starte raskt.

ILA forårsakes av et virus. Viruset er ufarlig for mennesker. Regnbueørret kan bli smittet, men utvikler vanligvis ikke symptomer på sykdommen ILA.

Lokaliteter med påvist ILA skal slakte ut eller destruere laksen, rengjøre og desinfisere anlegget før det brakklegges i minimum tre måneder.

Mistanke om eller påvisning av ILA gjør at det ikke kan eksporteres laks fra oppdrettsanlegget til Kina eller laksefisk til Australia. New Zealand kan ikke motta laksefisk med påvist ILA.

Det kan heller ikke eksporteres laksefisk til Australia fra lokaliteter som er 10 km eller nærmere lokaliteten, så lenge det er mistanke om eller påvist ILA ved lokaliteten (merket lilla i Barentswatch). Etter at kontrollområdet er blitt opprettet rundt lokaliteten, kan det heller ikke eksporteres laksefisk til Australia fra lokaliteter som ligger i bekjempelsessonen.

Flere nyheter: