Menu
Legendene Just Fontaine og Pelé deler en fotballkake under fotball-VM i Frankrike i 1998. Foto: Jacques Brinon / AP / NTB

VM-legenden Just Fontaine er død

Målmaskinen Just Fontaine, mest kjent for å ha scoret 13 ganger i fotball-VM i 1958, er død, 89 år gammel.

Av NTB | 01.03.2023 11:45:30

Sport: Det opplyser familien hans til det franske nyhetsbyrået AFP.

Fontaine gjorde seg bemerket som en notorisk målscorer for klubb- og landslag på 1950-tallet. Han er en av VM-historiens mestscorende spillere selv om han deltok i bare ett verdensmesterskap.

I 1958-VM i Sverige scoret han 13 ganger på seks kamper i et mesterskap der Frankrike tapte for Brasil i semifinalen og senere tok bronse.

– Det var først på flyplassen før avreise til Sverige at trenerne, som egentlig ikke ville ha meg med, fortalte meg at jeg skulle spille spiss, fortalte Fontaine til AFP i 2013.

Totalt gjorde spissen 30 mål på 21 landskamper for Frankrike.

I klubbfotballen scoret Fontaine 62 mål på 48 kamper for den fransk-marokkanske klubben USM Casablanca før han senere gjorde det stort i Nice og Reims. Han vant ligagull én gang med Nice og tre ganger med Reims og fikk også med seg to cupgull.

Skader skulle sette en tidlig stopper for målmaskinens karriere. Han var tvunget til å gi seg i 1962, da han var 28 år og 11 måneder gammel.

– Det snakkes mye om rekorden min, men jeg ville definitivt ha byttet den ut med fem eller seks år til på banen. Fotball er min lidenskap, har Fontaine sagt.

Etter spillerkarrieren ble han trener, først en kort periode som Frankrike-sjef før han ledet Luchon, Paris Saint-Germain, Toulouse og Marokko. Han ledet marokkanerne til 3.-plass i afrikamesterskapet i 1980.

Det skjedde absurd nok i en turnering der han så vidt fikk plass. Skader på Thadee Cisowski og Rene Bliard gjorde at Fontaine kom inn i Frankrike-troppen og førsteelleveren.

Fontaine ble født i Fransk Marokko i 1933 og tok utdannelse i Casablanca mens han spilte der. Han bodde i Toulouse fram til sin død.

(©NTB)

Flere nyheter: