Menu
Fotballpresident Lise Klaveness har fått viljen sin. Dødsfallene til migrantarbeidere i Qatar skal diskuteres på den kommende Fifa-kongressen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Menneskerettigheter på agendaen på Fifa-kongressen etter Klaveness-forslag

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har gått med på å diskutere dødsfallene til migrantarbeidere i Qatar på kongressen i Rwanda senere i mars.

Av NTB | 01.03.2023 10:45:36

Sport: Det har de gjort etter at Norges Fotballforbund (NFF) og president Lise Klaveness sendte et brev til Fifa, der hun ba kongressen om å undersøke om det internasjonale forbundet har etterlevd sin menneskerettighetspolicy.

Nå er temaet satt opp på agendaen på kongressen i afrikanske Rwanda, som går av stabelen 16. mars, skriver britiske The Athletic.

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty sier at det er en positiv utvikling, men de oppfordrer samtidig Fifa til å ta ytterligere skritt i saken.

– Vi ønsker at de skal respondere med en klar handlingsplan som vil gi rettferdighet for arbeidere og deres familier, sier sjef for økonomisk og sosial rettferdighet, Steve Cockburn.

Blant annet ble kapteinene nektet å bære et kapteinsbind i regnbuefarger. De ble truet med sanksjoner av Fifa. I Qatar er homofili forbudt og kan straffes med fengsel.

Klaveness fortalte til NTB i midten av februar at hun hadde sendt et brev til Fifa.

– Vi sendte inn et forslag til Fifa-kongressen innenfor fristen som var 16. januar, om at det skal tas opp på kongressen og nedsettes et arbeid som skal undersøke om Fifa har etterlevd sin plikt til å utbetale bøtemidler i henhold til sin menneskerettighetspolicy, sa Klaveness.

– Det gjelder kanskje særlig de første årene, for det finnes jo kompensasjonsfond der. Om de kompensasjonsfondene som finnes dekker det tilstrekkelig, fortsatte Klaveness.

Punkt to omhandler at det skal ses på hvordan skal man håndtere de samme forpliktelsene i fremtidige mesterskap.

Klaveness og resten av Uefa-gruppen skal reise til Qatar igjen i sommer for å få en rapport om hvordan forholdene er der.

Fifa fikk mye kritikk underveis i verdensmesterskapet i Qatar før jul, både for dødsfall av migrantarbeidere knyttet til VM og behandlingen av LHBT+-personer.

Fotballpresidenten gjorde det klart at det handlet om to forskjellige punkter. Det første punktet dreide seg om i hvilken grad fotball-VM i Qatar og byggingen påførte skader som ikke er kompensert.

(©NTB)

Flere nyheter: