Menu
Vrakrester og personlige eiendeler ligger strødd utover stranden i Steccato di Cutro sør i Italia, knapt et døgn etter at en båt med nærmere 200 flyktninger og migranter forliste. Foto: LaPresse / AP / NTB

Over 60 funnet døde etter tragedien utenfor kysten av Sør-Italia

62 mennesker er nå funnet omkommet etter at en båt med flyktninger og migranter forliste utenfor kysten av Sør-Italia søndag, opplyser italienske myndigheter.

Av NTB | 27.02.2023 15:25:29

Ulykker og naturkatastrofer: Blant de omkomne er det tolv barn, blant dem en baby som bare er noen få måneder gammel, ifølge nyhetsbyrået AGI.

Seilbåten skal ha hatt mellom 170 og 200 mennesker fra Afghanistan, Iran, Irak, Somalia og Pakistan om bord da den la ut fra Tyrkia for få dager siden.

Søndag forliste båten i dårlig vær utenfor Steccato di Cutro i Calabria, trolig etter å ha gått på et rev.

81 av dem som var om bord overlevde forliset, og 20 av dem er nå innlagt på sykehus i Italia. Skjebnen til de øvrige som skal ha vært om bord, er ikke kjent.

Flere fartøy og helikoptre fra den italienske kystvakten leter fortsatt, og strendene i området blir også patruljert som ledd i letingen etter ofre. Mandag morgen ble det funnet tre omkomne.

Blant gjenstandene som fortalte om tragedien, var et pennal i gul plast, dekorert med pandabjørner, og den lille rosa joggeskoen til et barn. Bare et fåtall redningsvester var å se på stranden.

Utsendinger fra FN og Leger Uten Grenser er på plass på stranden og fortalte at mange av ofrene kom Afghanistan. Landet lå i fjor på andreplass på listen over antall asylsøknader i Europa, takket være Talibans maktovertakelse høsten 2021.

Redningsarbeiderne frykter at håpet om å finne flere overlevende er ute og viser til at det er kraftig vind i området.

– Vi kan aldri gi opp håpet, men forholdene til sjøs er nok for vanskelige, sier talsmannen Roberto Fasano.

– Det lå lik over hele stranden, og det var så mange barn blant dem, forteller han.

Mange av de døde hadde store sår, som om de i det lengste hadde forsøkt å klamre seg fast til vrakrestene i håp om å overleve, forteller Larosa. De overlevende gjorde like sterkt inntrykk.

– Det som slo meg mest, var at de var så stille. Terroren i øynene deres og det faktum at de var tause. Det var helt stille, forteller Larosa.

Italia er hoved-destinasjon for menneskesmuglere, særlig for de mange som krysser Middelhavet fra Libya, men også fra Tyrkia.

Ifølge tall fra FN tok 105.000 flyktninger og migranter seg sjøveien til Italia i fjor, rundt 15 prosent av dem fra Tyrkia. Nærmere halvparten som kom var flyktninger fra Afghanistan.

Mens mange tidligere tok seg over Egeerhavet fra Tyrkia til Hellas, legger de nå ut på en lengre og mer farefull ferd sørover til Italia.

Den greske kystvakten anklages for å tvinge båter til å returnere til Tyrkia, og flyktningleirene i Hellas er overfylte. Det er også svært vanskelig for de mange som kommer til Hellas, å bli gjenforent med familiemedlemmer som befinner seg i andre europeiske land.

Stranden ved Steccato di Cutro var mandag overstrødd av vrakrester fra den forliste trebåten, samt eiendeler fra de mange som var om bord.

Redningsarbeideren Giuseppe Larosa forteller om de forferdelige scenene som møtte dem da de først ankom stranden i Steccato di Cutro

Ifølge den italienske TV-stasjonen Sky TG24 er minst tre mennesker pågrepet, mistenkt for å ha deltatt i organisering av båtreisen fra Izmir i Tyrkia.

(©NTB)

Flere nyheter: