Menu
Saudi-Arabia har siden 2015 gjennomført over 25.000 flyangrep mot mål i Jemen, og en stor del av landets infrastruktur er lagt i grus. Foto: AP / NTB

FN ber om 45 milliarder kroner til Jemen-hjelp

FN ber medlemslandene bidra med rundt 45 milliarder kroner til hjelpearbeid blant millioner av mennesker i krigsherjede Jemen i år.

Av NTB | 27.02.2023 11:45:38

Politikk: Åtte år har gått siden Saudi-Arabia gikk til krig mot houthi-opprørerne i Jemen, spissen for en regional koalisjon som støttes av blant andre USA og Storbritannia.

I dag ligger landet delvis i ruiner og 21 millioner mennesker – to tredeler av befolkningen – er ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA) avhengige av hjelp og beskyttelse utenfra.

17 millioner mennesker er særlig sårbare, og OCHA beskriver situasjonen i Jemen som «sjokkerende».

FNs utviklingsprogram UNDP anslo for et drøyt år siden at krigen til da hadde krevd 377.000 menneskeliv, og FN betegner landet som en av verdens verste humanitære kriser.

– Uten vedvarende støtte til hjelpearbeidet i Jemen vil livet til millioner av jemenitter stå på spill, og arbeidet med å få en slutt på konflikten en gang for alle vil bli enda mer utfordrende, heter det i en kunngjøring fra FN i forbindelse med en giverkonferanse i Genève mandag.

– Verdenssamfunnet har både makt og midler til å få en slutt på denne krisen, sier FNs generalsekretær António Guterres.

– Denne forferdelige humanitære katastrofen er en katastrofe verden gjentatte ganger, og så altfor ofte, har lukket øynene for, sa hun.

USA vil bidra med 4,6 milliarder kroner til hjelpearbeidet i Jemen, er utenriksminister Antony Blinkens løfte til FN.

– Omfanget av utfordringen vi står overfor er skremmende. Men jeg oppfordrer alle til å beholde fokuset på de menneskene vi forsøker å hjelpe, sa han på konferansen.

Direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, Gunvor Knag Fylkesnes, mener at det er på høy tid at verdenssamfunnet stiller opp.

– Verden har sviktet barn i Jemen år etter år. Halvparten av befolkningen i landet er barn, og Jemen havner øverst på lista over land hvor det er verst å være barn i krig, sier hun til NTB.

– Jemen er fortsatt en av de verste humanitære krisene i verden. Sårbare barn blir utsatt for grove overgrep og mangler tilgang til helsetjenester, mat, tak over hodet, rent vann og skole, sier Fylkesnes.

Jemen får liten omtale i internasjonale medier, sammenlignet med andre kriger og kriser, men FN håper likevel at verdenssamfunnet innser behovet for å hjelpe.

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock opplyste under giverkonferansen at Berlin vil bidra med 1,3 milliarder kroner til hjelpearbeidet i Jemen i år.

FN ba i fjor om 44 milliarder kroner til hjelpearbeidet i Jemen, men verdenssamfunnets oppmerksomhet var andre steder og det kom inn under 23 milliarder kroner med de alvorlige følger dette fikk for landets hjelpetrengende innbyggere.

(©NTB)

Flere nyheter: