Menu
Astrid Øyre Slind imponerte med VM-bronse. Foto: Terje Pedersen / NTB

Treneren spådde Slinds VM-bronse i oktober: – Hun gikk så inni helvete fort

Trener Chris Jespersen sperret opp øynene da han gikk treningstur med Astrid Øyre Slind i fjor høst. Farten tilsa at en VM-medalje kunne være i emning.

Av NTB | 26.02.2023 09:35:40

Sport: 35 år gamle Slind overrasket mange da hun suste inn til VM-bronse på 15-kilometeren med skibytte i Planica lørdag. De svenske stjernene Ebba Andersson og Frida Karlsson var alene om å kunne matche veteranen fra Oppdal.

Mange ble forbauset over Slind-medaljen, men Chris Jespersen var ikke blant dem. Han er Oppdal-jentas trener på langløpslaget Team Aker Dæhlie. Sammen har de to tilbrakte utallige treningstimer de siste årene.

Jespersen vet bedre enn de fleste hva bronsejenta står for og er kapabel til. I langløpssirkuset gås det for det meste klassisk, men med treneren som instruktør har Slind trent mer skøyting enn folk tror.

– Det har vi jobbet veldig masse med. Vi har gått utallige timer opp mot skistua i Trondheim i slak motbakke. Jeg har gått bak henne på hver eneste økt. Det er ikke tilfeldig at hun går fort i skøyting, sier Jespersen til NTB.

Så kommer innrømmelsen:

– Vi hadde noen økter i september og oktober da jeg ikke skjønte helt hva som skjedde. Hun gikk så inni helvete fort. Hadde du spurt meg da, hadde jeg spådd dette resultatet.

Planen var nemlig allerede der å melde seg på i diskusjonen om å få gå verdenscup. Det var et nødvendig springbrett for så å være aktuell for en VM-billett.

Slind måtte derfor ta noen sjanser og pushe grenser.

– Hun gikk skirenn på dag fem etter påvist korona for å kvalifisere seg til verdenscup og melde seg på i VM-diskusjonen. Hun har egentlig hele tiden gjort akkurat det hun har måttet for å komme seg videre på veien mot Planica, sier trener Jespersen – og fortsetter:

– Samtidig har hun ikke fått vist akkurat hva hun er god for. I dag fikk hun endelig det. Slik jeg ser det, finnes det ikke overraskende.

– Hun er den personen jeg kjenner som er best til å presse seg. Hun er knallhard med seg selv, sier han.

Egenskapen behøver samtidig ikke bare være et pluss.

– Det er en stor fordel i renn, men kan være en ulempe på trening i det daglige. Det er der vi har gjort mest endringer. Det gjelder å holde henne litt tilbake på hardøkter. Hun er ekstremt glad i å presse seg maks, sier han.

– Jeg trenger i hvert fall aldri å pushe henne til å trene. Hun er en drømmeelev. Hun gjør som hun får beskjed om. Astrid er veldig gøy å jobbe ned, og hun er et utrolig fysisk talent. Det har vært en artig reise.

Jespersen hyller samarbeidet.

– De har vært veldig snille med henne ved at hun faktisk fikk gå fellesstarten med skibytte. De har behandlet henne veldig realt. Det skal de ha skryt for, sier treneren – og tilføyer:

– Det har bare vært god stemning mellom oss og dem, og vi har hatt god dialog hele veien. De har latt henne få gå for drømmene sine og gitt henne tilliten. Stor honnør til dem.

I etterkant av den nevnte treningsøkta har imidlertid langt fra alt gått på skinner for Slind. Rett i forkant av sesongåpningen på Beitostølen fikk hun korona. Det var et kraftig slag i trynet.

Treneren forstår at mange i omgivelsene er overrasket over lørdagens bronse. Selv har han hele tiden visst at Slind har kapasiteten og vel så det. Spesielt én egenskap trekker han fram.

En forutsetning for at Slind har kunnet kombinere fokuset på langløp denne vinteren med VM-satsing, har vært godvilje fra Norges Skiforbund.

(©NTB)

Flere nyheter: