Menu
Aleksander Aamodt Kilde og konkurrentene vil ha mer fokus på klimakamp. Foto: Lise Åserud / NTB

Kilde overrasket over FIS-svar om bærekraft: – De har kanskje ikke satt seg ordentlig inn i det

Aleksander Aamodt Kilde reagerer på at FIS-ledelsen langt på vei avfeier kritikken han selv og kollegene har rettet mot forbundets manglende fokus på klima.

Av NTB | 15.02.2023 17:35:33

Ulykker og naturkatastrofer: Med tittelen «Idretten vår er truet» sendte 143 alpinister et brev til FIS-president Johan Eliasch nylig. Der hevder de at idrettens nåværende bærekraftsinnsats er «utilstrekkelig».

I spissen for kampanjen står den amerikanske superstjernen Mikaela Shiffrin. Hun er kjæreste med det norske fartsfantomet Aamodt Kilde. Kilde stiller seg også bak initiativet.

Ledelsen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) har i etterkant tatt til motmæle i et innlegg på egne nettsider. Der heter det blant annet at forbundet ikke er enig i løpernes syn på saken.

Det utspillet overrasker Aamodt Kilde.

– Da har de kanskje ikke satt seg ordentlig inn i det, sier han til NTB.

– Jeg er også enig i at noe av det som står i det brevet er ekstremt og vanskelig å få til rent økonomisk og praktisk. Dette er en sport som ikke kan kjøres over alt, og man er blant annet avhengig av at det er plass til folk å bo. Man kan ikke ha alt på et sted. Det er økonomisk vanskelig, sier alpinstjernen – og fortsetter:

– Samtidig er dette med på å adressere et problem. FIS kan bli bedre på å ha dette i bakhodet. Jeg som utøver er villig til å se på vinn-vinn-situasjoner. Dette er en mulighet for det. Akkurat nå er det vanskelig å arrangere renn på grunn av klima. Det har vi sett før denne sesongen. Da må vi bare være såpass ærlige, og det håper jeg også FIS vil være. Vi må se på mulighetene.

Skitoppene forsvarer egen innsats i spørsmålet om bærekraft.

«Det gleder FIS å se at mange idrettsutøvere adresserer det presserende problemet med klimaendringer og innvirkningen de har på vinteridrettene. FIS-ledelsen deler fullstendig bekymringene for effektene som stadig mer uforutsigbare værforhold har på idrettene vi elsker», skriver FIS på egne nettsider.

«Men FIS er ikke enig i antydningen – fremsatt i idrettsutøvernes brev – om at bærekraftsinnsatsen er utilstrekkelig», heter det videre.

«Siden 2021, da president Eliasch ble valgt til å lede FIS, har bærekraft blitt plassert midt i hjertet av forbundets arbeid. Det er en prioritet i alt FIS gjør,» heter det i FIS-svaret på utfordringen.

Forbundet opplyser at det er i sluttfasen med å etablere en bærekraftsstrategi som inkluderer optimalisering av konkurransekalenderen og samarbeid med ulike FIS-partnere for å skape stadig mer bærekraftige arrangementer.

FIS fremhever også initiativ for å forhindre avskoging av regnskogen. Kritikere har avfeid dette virkemiddelet som spesielt effektivt.

De skriver også at de mener at skisporten heller mot å være uforsvarlig.

– Derfor må vi i vinteridretten må gå foran i kampen mot klimaendringene og gjøre idretten vår klimanøytral så snart som mulig. For å gjøre det trenger vi progressive organisatoriske handlinger, står det i brevet.

I denne vinterens verdenscupkalender er det blant annet lagt opp til at alpinistene skal kjøre i Nord-Amerika i to perioder, med nesten tre måneders mellomrom.

Kilde innser at enkelte av forslagene utøverne peker på er krevende, men savner at FIS kommer dem i møte.

Utøverne har bedt FIS om å vurdere tiltak som en revidert løpskalender, ny bærekraftsstrategi, mer miljøvennlige reiseruter og å gjøre arrangementer klimanøytrale i framtiden.

Alpinistene henviser til at en rekke renn er blitt avlyst på grunn av mangel på snø, at det er færre treningsalternativer før sesongen «fordi isbreene smelter i et skremmende tempo» og at man ikke får produsert kunstsnø på grunn av stigende temperaturer.

(©NTB)

Flere nyheter: