Menu
De israelske bosetningene og infrastrukturen knyttet til dem spiser opp stadig mer av den okkuperte Vestbredden, og palestinernes drøm om en egen stat virker stadig mer fjern. Foto: AP / NTB

Antallet bosettere øker på Vestbredden

Antallet bosettere på Vestbredden har nå passert en halv million, viser offisielle israelske tall. De siste fem årene har antallet økt med nesten 16 prosent.

Av NTB | 03.02.2023 10:27:36

Kriminalitet og rettsvesen: Antallet bosettere økte i fjor med 2,5 prosent til 502.991, går det fram av en rapport fra en av bosetternes egne organisasjoner, basert på offisielle tall fra israelske myndigheter.

– Vi har passert en enorm milepæl. Vi har kommet for å bli, sier lederen for organisasjonen, bosetteren Baruch Gordon.

Sikkerhetsrådet viser til at okkupasjonsmakter i henhold til den fjerde Genèvekonvensjonen ikke kan deportere eller forflytte deler av egen sivilbefolkning til okkuperte territorier.

I tillegg til bosetterne på Vestbredden, lever det nå også over 200.000 bosettere i Øst-Jerusalem, som også ble okkupert av Israel i 1967.

Det bor rundt 3 millioner palestinere på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, men deres hverdag er preget av veisperringer og en rekke andre restriksjoner.

Verdenssamfunnet holder likevel fast ved kravet om en framforhandlet tostatsløsning, selv om håpet om en slik løsning svinner.

– Den israelske bosetningsaktiviteten på okkupert land er i strid med folkeretten. Vi aksepterer ikke de ulovlige bosetningene, og okkupasjonen må opphøre, slo utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) nylig fast.

Israels nye regjering, som omtales som den mest høyrenasjonalistiske i landets historie, har varslet ytterligere utvidelse av bosetningene. Dette til tross for at FNs sikkerhetsråd i 2016 slo fast at de er ulovlige og krevde at all byggeaktivitet i dem må stanses.

– Jeg tror at regjeringen de kommende årene vil bygge mer enn det har vært gjort de siste 20 årene, sier Gordon.

Palestinerne ser på bosetningene som det største hinderet for fred, og bosetningene og infrastrukturen knyttet til dem gjør det nå svært vanskelig å etablere en sammenhengende palestinsk stat.

(©NTB)

Flere nyheter: