Menu
Mannen som er siktet for å ha underslått nesten 75 millioner kroner fra Sparebank1 SMN erkjenner det han er siket for, ifølge forsvareren, advokat Christian Wiig. Foto: Ned Alley / NTB

Bankansatt siktet for underslag av nesten 75 millioner kroner

En mann i 20-årene har erkjent å ha underslått rundt 75 millioner kroner fra Sparebank 1 SMN og brukt dem på «ville spekulasjoner» i utlandet.

Av NTB | 02.02.2023 10:07:35

Økonomi og næringsliv: Over 50 millioner er tapt.

– I hovedtrekk skal underslaget være gjennomført ved at siktede har utnyttet sine tilganger til bankens systemer til å underslå bankens midler, sier påtaleansvarlig Ole Andreas Aftret ved Trøndelag politidistrikt.

Mannen i 20-årene var innleid som vikar ved hovedkontoret i Sparebank 1 SMN i Trondheim da underslagene ble begått. Han er varetektsfengslet og har erkjent straffskyld etter siktelsen.

Forholdet ble avdekket gjennom bankens egne kontrollfunksjoner, opplyser Sparebank1 SMN i en børsmelding.

Ifølge banken regnes rundt 50 millioner kroner av de 75 millionene som skal ha blitt underslått, som tapt. Trøndelag politidistrikt får bistand av Økokrim, blant annet til å spore og sikre verdier i utlandet.

Midlene har blitt overført til bankkontoer i andre banker i Norge, og videre ut av landet. Der har de i all hovedsak blitt investert i verdipapirer og finansielle instrumenter med svært høy risiko, ifølge banken. Det har medført at store deler av de underslåtte midlene må regnes som tapt.

– Min klient har erkjent straffskyld for det han er siktet for i sin helhet, sier hans advokat Christian Wiig til NTB.

Dette er politiets oversikt over pengebeløpene per nå:

* Det er ført et beløp tilbake til Sparebank1 SMN før pågripelsen, noe som medfører at nettobeløpet ut fra Sparebank1 SMN er i overkant av 66 millioner kroner.

* Politiet har til sammen sikret litt over 15 millioner kroner.

* Ut fra de opplysninger politiet har nå, er netto beregnet tap for fornærmede i størrelsesorden cirka 50 millioner kroner. Bakgrunnen for tapet er at utbyttet fra underslaget i all hovedsak ble investert i ulike verdipapirer og finansielle instrumenter med høy risiko, og deretter realisert med tap.

– Banken er rammet av alvorlig økonomisk kriminalitet. I tillegg oppleves et grovt tillitsbrudd, gjennom at siktede har misbrukt sin tilgang til systemer for egen vinning og i tillegg manipulert våre kontrollfunksjoner, sier konserndirektør Rolf Jarle Brøske.

– Dessverre må vi konstatere at en stor del av pengene som er underslått har gått tapt etter det som ser ut til å være ville spekulasjoner i utlandet, sier konserndirektør Brøske.

Flere nyheter: