Menu
Beduinlandsbyen Khan al-Ahmar har huset palestinere siden før staten Israel så dagens lys. Den israelske regjeringen hevder landsbyen er ulovlig bygd og truer med å jevne den med jorda. Foto: AP / NTB

Norge protesterer mot Israels plan om å jevne beduinlandsby med jorda

Israel planlegger å rive en beduinlandsby på den okkuperte Vestbredden, noe Norge og en rekke andre land mener kan være brudd på folkeretten.

Av NTB | 01.02.2023 13:47:43

Politikk: Beduinlandsbyen Khan al-Ahmar ligger rundt 20 kilometer øst for Jerusalem og har ifølge folketellinger vært bebodd siden lenge før staten Israels opprettelse.

Landsbyen er i dag hjem for 38 palestinske familier, de fleste av dem etterkommere av beduiner fra Jahalin-stammen som ble fordrevet fra Negev-ørkenen i Israel på 1950-tallet.

Israel hevder at landsbyen er ulovlig bygd og i 2018 åpnet landets høyesterett for riving av husene der og tvangsflytting av innbyggerne. En siste anke ble forkastet i september samme år, men innbyggerne nektet å etterkomme en frist om å flytte frivillig.

Norge, som har vært med på å finansiere en barneskole i landsbyen, var blant flere land som protesterte. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har slått fast at det vil være en krigsforbrytelse å jevne Khan al-Ahmar med jorda.

Tirsdag besøkte en gruppe diplomater fra Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Italia, Storbritannia, Irland, Nederland, Belgia og flere andre land Khan al-Ahmar, i regi av den israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem.

Etter besøket sendte diplomatene ut en felles kunngjøring der de kommer med en skarp advarsel til Israel.

– Verdenssamfunnet har i mange år jobbet for å hindre israelske myndigheter fra å gjennomføre den foreslåtte rivingen. Dagens besøk var en anledning til å gjenta våre bekymringer. Tvangsutkastelse og riving forårsaker unødvendige lidelser. Vi oppfordrer Israel til å slutte med dette, heter det i kunngjøringen.

Flere israelske bosetninger ligger i nærheten av Khan al-Ahmar. FNs sikkerhetsråd har slått fast at de israelske bosetningene og utpostene på Vestbredden er ulovlige og krever byggestans.

Palestinere og andre kritikere hevder at Israel vil fjerne Khan al-Ahmar for å kunne utvide bosetningene som ligger i nærheten.

Statsminister Benjamin Netanyahu ga etter for presset og la planene om riving på is, men Israels nye og sterkt høyrenasjonalistiske regjering har nå hentet dem fram igjen.

– Riving av landsbyen og påfølgende utkastelse av innbyggerne kan utgjøre tvangsflytting i strid med artikkel 49 i Genève-konvensjonen IV, heter det blant annet.

Israel okkuperte Vestbredden i 1967 og har i alle år siden nektet å etterkomme FNs krav om tilbaketrekking.

(©NTB)

Flere nyheter: