Menu
USAs utenriksminister Antony Blinken (t.v.) besøkte mandag Kairo og hadde samtaler med Egypts president Abdel Fattah al-Sisi (i midten) og utenriksminister Sameh Shoukry (t.h.) Foto: AP / NTB

Blinken maner til ro i Midtøsten

USAs utenriksminister Antony Blinken «oppmuntrer» president Abdel Fattah al-Sisi, som grep makten i et kupp i 2013, til å bedre menneskerettighetene i Egypt.

Av NTB | 30.01.2023 11:45:00

Religion og livssyn: Mandag besøkte Blinken Sisi i Kairo, og tema for samtalen mellom de to var blant annet oppblussingen av volden i de okkuperte palestinske områdene.

– Vi har sett forferdelig terroristangrep de siste dagene som vi fordømmer og beklager, sa Blinken til TV-kanalen Al Arabiya før møtet med den egyptiske presidenten, som er i nær kontakt med palestinske myndigheter.

– Det viktigste i tiden som nå kommer er å forsøke å skape ro, la Blinken til.

Mye av militærhjelpen går til innkjøp av amerikanske våpen og utstyr, men blant Demokratene har det lenge vært misnøye med at USA har lukket øynene for de massive overgrepene i Egypt.

Blinken la under møtet med Sisi vekt på USA «strategiske partnerskap» med Egypt, men han «oppmuntret» samtidig den egyptiske presidenten til å bedre menneskerettssituasjonen i landet blant annet ved å løslate politiske fanger og gi ytringsfriheten bedre vilkår.

– Vi er fortsatt bekymret, og vi har gitt klart uttrykk for det, sa Blinken etter møtet.

President Joe Biden har vært mer tilbakeholden i sin hyllest av den egyptiske presidenten. Han holdt i fjor tilbake 1,3 milliarder kroner med krav om bedring av menneskerettighetene i landet.

Den samme uken ga imidlertid Det hvite hus grønt lys for salg av våpen og militært utstyr for over 25 milliarder kroner til Sisis regime, så særlig store konsekvenser fikk det ikke for Egypt.

Få uker senere slo landets sikkerhetsstyrker brutalt til mot ubevæpnede demonstranter i hovedstaden Kairo og drepte over 800.

Brorskapet er siden forbudt og satt på lista over terrororganisasjoner, og titusenvis av opposisjonelle, både sekulære og islamister, er kastet i fengsel. Mange ble dømt til døden, blant dem Mursi. Han fikk senere omgjort dødsdommen, men døde i fangenskap.

I 2014 ble Sisi valgt til president i et nyvalg som opposisjonen boikottet, og fire år senere ble han gjenvalgt etter først å ha satt samtlige reelle motkandidater ut av spill.

Regjeringen varslet nylig en rekke straffetiltak mot palestinerne og har også utvidelse av de ulovlige bosetningene i okkuperte palestinske områder på sitt program.

Da Biden besøkte Israel og Palestina i juli i fjor konstaterte han at tiden ikke var moden for å gjenåpne fredssamtalene med palestinerne. Han oppfordret samtidig palestinerne til ikke å miste håpet og understreker at USA støtter deres krav om en palestinsk stat.

Inneværende år tegner til å bli enda verre med 35 drepte palestinere hittil.

Etter møtet med Netanyahu fortsetter Blinken til Ramallah, der han møter palestinernes 87 år gamle president Mahmoud Abbas. Også der blir den økende volden trolig tema, og Abbas vil trolig også få et løfte om fortsatt amerikansk støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Politiske framstøt eller gjennombrudd er det ingen som forventer under Blinkens rundreise i regionen.

Egypt har de siste 50 årene mottatt mer amerikansk pengestøtte enn noe annet arabisk land. Bare Israel og Ukraina mottar nå mer amerikansk militærhjelp enn Egypt, som vanligvis får over 13 milliarder kroner i året.

– Hvor er yndlingsdiktatoren min, ropte Donald Trump da han møtte Sisi i 2019.

Hundrevis av medlemmer av Det muslimske brorskap er drept siden Sisi, som da vær hærsjef, styrtet Egypts første demokratisk valgte president, Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap, i 2013.

Blinken fortsatte mandag reisen til Israel der han møter statsminister Benjamin Netanyahu som nå leder den mest ytterliggående høyreregjeringen i landets historie.

Utviklingen har siden gått i alt annet enn fredelig retning. Fjoråret var ifølge FN det dødeligste på 15 år i de okkuperte områdene, med nærmere 200 drepte og daglige raid fra israelske styrker.

(©NTB)

Flere nyheter: