Menu
Kampen om sammenlagtseieren i årets Tour de Ski vil etter all sannsynlighet stå mellom Johannes Høsflot Klæbo (til venstre) og Pål Golberg. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Klæbo tok sin 13. etappeseier i Tour de Ski – tangerte Northug-rekord

Johannes Høsflot Klæbo (26) fortsetter å vise storform. Etter søndagens seier gikk han opp på siden av Petter Northug.

Av NTB | 01.01.2023 13:55:02

Sport: Klæbo startet først etter lørdagens seier og var ikke nevneverdig truet i jakten på sin 13. etappeseier i Tour de Ski på søndagens 2. etappe, en 10 kilometer lang klassisk jaktstart.

Dermed tangerte han Petter Northugs rekord for flest seirer i Tour de Ski-historien på herresiden.

Trønderen hadde fått med seg hva den tidligere skikongen fra Trøndelag hadde fått til.

– Northug holdt til 2022, så vi måtte ta grep i 2023. Det er en god start på året, det. Det er ikke noe jeg går og tenker på, men når det blir skrevet om og man blir observant på det så er det artig, det, sa Klæbo om sin 13. Tour de Ski-seier. Det er heller ikke utenkelig at det kommer flere i løpet av fem etappene som gjenstår før løperne er i mål etter alpinbakken Alpe Cermis i Val di Fiemme.

– Det kjentes greit ut. Det er tungt å gå skirenn her, og spesielt med tanke på høyden. Jeg er heller ikke i utgangspunktet fan av å gå ut først. Det er brutalt, men jeg klarte for første gang i historien å holde inn til mål uten å bli tatt igjen. Det må vi ta som en seier, sa en tydelig fornøyd Tour-leder.

– Det er ikke bare, bare å gå alene i front i et slikt løp. Det hender nesten aldri med at lederen holder helt inn til mål?

– Det er i hvert fall sjelden. Jeg føler at jeg disponerer det riktig. Pål (Golberg) gikk fort de første 7,5 kilometerne, men så stabiliserte det seg derfra og inn. Nå skal det bli godt å komme seg til Oberstdorf og regn, og så får vi se hvordan de dagene blir, sa Klæbo til NTB.

– Konkurrentene dine sier at du allerede har avgjort dette med fem etapper igjen?

– Det er for tidlig å si at det er avgjort når du leder med elleve sekunder. En som Krüger er halvminuttet bak, og jeg trenger mer enn en halvt minutt på ham for å holde unna i den siste bakken slik som han kan «jazze» opp der. Det er langt fra avgjort. Vi får svare det kjedelig om å ta en dag om gangen.

Golberg tok seg helt ut i jakten på Klæbo, men dokumenterte igjen at han formen er der den skal være.

– Dette var veldig deilig. Det var litt mange ubesvarte spørsmål etter lørdagen, men jeg har konkludert med at jeg nok trenger et overskudd i sprint. Det hadde jeg nok ikke, men i dag ble det et veldig fint løp for meg. Jeg fikk maks ut av dagen, mente Pål Golberg.

Hegstad Krüger, Sindre Bjørnestad Skar og Martin Løwstrøm Nyenget fulgte på plassene etter pallen.

Hans Christer Holund, Didrik Tønseth og Sjur Røthe ble henholdsvis nummer ni, ti og elleve.

Klæbo gikk ut i ensom majestet, og selv om løperne bak toget sammen var seieren i Val Müstair aldri truet. 26-åringen responderer som alltid bra høydetrening og synes å være i form, selv om løperne bak knappet inn bra med sekunder på ham i kampen om sammenlagtseieren.

Lagkamerat Golberg og italienske Federico Pellegrino spurtet om annenplassen, og etter en sjekk med målfoto ble Golberg dømt foran. De er begge 10,2 sekunder bak i sammendraget. Simen Hegstad Krüger følger 28 sekunder bak på 4.-plass.

(©NTB)