Menu
Ernæringsbiolog og høyskolelektor Marit Kolby har i mange år tatt til orde for en merkeordning og nye kriterier for hva som skal regnes som sunn mat. Nå får hun med seg Senterpartiet og Rødt. Foto: Lise Åserud / NTB

Sp og Rødt har funnet sammen – vil merke ultraprosessert mat

Senterpartiet og Rødt går sammen om krav om bedre merking av ultraprosessert mat. Begge partier fremmer forslag som skal behandles i Stortinget mandag.

Av NTB | 25.05.2025 01:22:52

Fritid: – Vi er nødt til å gi forbrukerne bedre informasjon slik at de kan ta gode valg i butikken, sier Geir Jørgensen i Rødt til Nationen.

Han har funnet sammen med Sps Jenny Klinge, som ber representantene «sitte på ræva i salen slik at vi ikke sitter på ræva politisk».

Med seg har de ernæringsbiolog Marit Kolby, som i årevis har advart mot helseeffektene av ultraprosessert mat. Hun mener slike produkter fortrenger ekte mat og kan knyttes til økende sykdom blant unge, inkludert angst og muskelplager. Hun ber industrien tilpasse seg.

– Det var ingen som tenkte på tobakksindustrien da vi lagde røykeloven. De får bare tilpasse seg, sier Kolby.

Hun trekker fram industribarnegrøt som eksempel på produkter som er designet for å fenge smaken, ikke næringen.

Rødt kaller det også et klassespørsmål, ikke bare et folkehelsespørsmål.

– Hvis du ser på kostholdsvalgene til folk med dårlig økonomi, så er det veldig, veldig mye mat som er tungt industrielt bearbeidet, sier Jørgensen.

– Det vi trenger for å bygge kroppen vår er både fett og protein hvor mye kommer fra norsk landbruk, sier Klinge.

(©NTB)

Flere nyheter: